Dragan Bjelogrlić u Sarajevu: Senke se uvek nadvijaju nad Balkanom (video)

Dragan Bjelogrlić u Sarajevu: Senke se uvek nadvijaju nad Balkanom (video)

Autor: | 16/08/2017

0

Glumac i režiser Dragan Bjelogrlić, kojeg publika pamti po ulogama u kultnim filmovima i serijama, predstavio je u Sarajevu svoju najnoviju seriju "Senke nad Balkanom" čija će pilot epizoda biti premijerno emitovana večeras u sklopu 23. Sarajevo Film Festivala.

Večeras će crvenim tepihom 23. SFF prošetati ekipa serije "Senke nad Balkanom" predvođena Draganom Bjelogrlićem, piše Klix.ba.

Bjelogrlić se u seriji predstavlja istorijskim kriminalitetom čija je radnja smeštena u burni period kraja devedesetih godina prošlog veka koji je završen uvođenjem Šestojanuarske diktature.

- Serija govori o Balkanu koji je pod stalnim senkama raznih političkih uticaja i stalnoj disperziji kriminala i politike - rekao je Bjelogrlić ironično dodajući kako taj period nema nikakve veze s današnjim stanjem na Balkanu.

- Proučavajući taj period video sam koliko je Balkan tih godina neverovatno identičan današnjem. U suštini, jako malo stvari se menja. Menjaju se akteri ali kada poredite činjenično vidite da je to vreme veoma slično današnjem i to su te senke koje se nadvijaju nad ovim prostorom. Pitanje je koja će generacija uspeti da ih skloni. Mislim da su rute opijuma kojima se bavimo u seriji identične, samo je način transporta promenjen - rekao je.

Nije krio radost zbog premijere na Sarajevo Film Festivalu.

- Ljudi koji prave seriju nemaju priliku da je gledaju s publikom, jer serije idu direktno u domove. Večeras ćemo imati priliku da na jednom ozbiljnom festivalu prisustvujemo tome s publikom. To je jedna lepa situacija kojoj se radujem - rekao je.

Scenario za ovu seriju su, prema filmskoj priči Stevana Koprivnice, napisali Danica Pajović, Dejan Stoiljković, Vladimir Kecmanović i Dragan Bjelogrlić, a muziku potpisuje Magnifico.

- Mnogo je zahtevno biti ispred i iza kamere. Više to neću da radim. U narednoj sezoni ću ili glumiti ili režirati - rekao je.

Mlada beogradska glumica Marija Begram koji u seriji tumači lik Maje Davidovič rekla je kako je odigrala najtežu i najzahtevniju ulogu u svojoj karijeri ističući kako je uz pomoć Bjelogrlića izvukla svoj maksimum.

- U seriji igram razmaženu bogatu naslednicu koja je u isto vreme obrazovana i zaljubljena u umetnost. Jedna široka ličnost koja se, u želji da dobije moć, upetlja u igru koja će biti opasna po njen život - otkrila je.

Uloge u seriji ostvarili su i Andrija Kuzmanović, Gordan Kičić, Žarko Laušević, Marija Bergam kao i međunarodnu postavku koju čine Aleksandar Galibin, Andrej Zibrov, Goran Bogdan, Bojan Navojec, Toni Mihajlovski i Petar Arsovski.

"Senke nad Balkanom" će od oktobra biti emitovana na nacionalnim televizijama u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori i Rusiji.

hellomagazin.rs Mirko Tabašević

Pročitajte još