Bata Spasojević posle velikog uspeha u Njujorku: Planiram da se preselim u Ameriku

Bata Spasojević posle velikog uspeha u Njujorku: Planiram da se preselim u Ameriku

Autor: | 16/03/2016

0


Modni dizajner Bata Spasojević nedavno je ostvario svoj veliki san - na “Nedelji mode” u Njujorku predstavio je kolekciju za narednu jesen i zimu pod nazivom “Hard Angel”.

Nakon što je 2011. godine prvi put posetio “Veliku jabuku“, šarmantnom beogradskom umetniku ta metropola postala je večita inspiracija, a zahvaljujući saradnji sa organizacijama “Serbia Fashion Week” i “Art Hearts Fashion”, konačno mu se ispunila najveća profesionalna želja.

- Mesecima sam razgovarao sa Svetlanom Horvat, koja stoji iza “Serbia Fashion Weeka”, o tome gde bih mogao da plasiram komade mog brenda “SBS Individual” i odavno smo se složili da bi to trebalo da bude u Njujorku. Prošle godine imao sam ponude da učestvujem na različitim evropskim nedeljama mode, ali sam to odbio čekajući pravu šansu. Na kraju, uspeo sam da ostvarim svoj san - počinje priču Bata.

- U okviru “Nedelje mode” u Njujorku imao sam priliku da predstavim svoje modele na reviji u jednoj velelepnoj katedrali, u srcu Menhetna, koja je, inače, bila omiljeno mesto za revije Aleksandra Mekvina, a na istom mestu venčala se Sara Džesika Parker. Neposredno pre revije upoznao sam duetski bend “Chango”, koji je pristao da nastupi na mojoj reviji, a reakcije publike bile su sjajne. Bez lažne skromnosti, mogu da kažem da su i kritike bile podjednako uspešne i gotovo svaki komad je izazvao pažnju. Mnoge modele prisutni su odmah želeli da kupe, ali je tu nastao mali problem, jer su tamo ljudi navikli da plaćaju karticom, zato je moj sledeći korak da omogućim kupovinu kolekcije preko interneta, kao i plaćanje pej palom. Ono što je možda i najzanimljivije dobio sam ponudu da radim kostim za jednu seriju koja je inspirisana popularnom televizijskom sagom “Seks i grad”, pa ako pregovori budu dobro tekli, sigurno je da ću prihvatiti taj izazov - priča Bata, koji je sa svojim timom proveo tri nedelje u Njujorku.

- Obilazili smo grad kada smo imali slobodno vreme, fotografisali se i uživali. Najviše mi se dopao Soho, umetnička četvrt grada gde ima mnogo odličnih radnji sa dizajnerskim komadima. Nadam se da ćemo sa nekom od tamošnjih multibrend radnji uskoro ostvariti saradnju.

Boravak u Njujorku podstakao je dizajnera da počne da razmišlja i o preseljenju u taj grad gde se, kako kaže, oseća kao kod kuće.

- Atmosfera i energija tog grada mnogo mi prijaju, tako da razmišljam o preseljenju, ali za to će biti potrebno da se poklope mnoge stvari. Za početak, mislim da ćemo moj tim i ja biti na relaciji između Njujorka i Beograda, a videćemo šta će kasnije doneti život. Vrlo je važno da se tamošnjoj publici predstavljam u kontinuitetu, te ću učestvovati i na narednoj “Nedelji mode” u Njujorku, a verovatno ću svoje muške modele predstaviti i na “Nedelji muške mode” u tom gradu. Osim toga, narednu kolekciju predstaviću i u Los Anđelesu na tamošnjoj “Nedelji mode”.

Posle nezaboravnog provoda u Njujorku, Bata je sa timom svojih saradnika posetio i Vašington, gde je imao čast da zatvori “Nedelju mode”.

- Bez lažne skromnosti mogu da kažem da je manifestacija u Vašingtonu zahvaljujući našoj reviji podignuta na viši nivo. Revija je održana u čuvenoj “Karnegi biblioteci”, a među gostima je bio i naš ambasador Đerđ Matković sa suprugom. Zanimljivo je da je reviji trebalo da prisustvuje i Hilari Klinton, ali zbog obaveza koje je imala nije stigla da dođe na zatvaranje, već je manifestaciju posetila dan ranije. U Vašingtonu smo se takođe odlično proveli, ali će mi Njujork ipak najviše ostati u srcu.

Kolekciju koju je videla publika u Americi Bata će uskoro predstaviti na “Serbia Fashion Weeku” u Novom Sadu, dok će kolekciju za predstojeće proleće predstaviti na “Fashion Selectionu” u Beogradu. Pored toga, Spasojević će ove sezone učestvovati i na “Nedelji mode” u Podgorici.

Pre svih tih profesionalnih izazova koji ga čekaju na našim prostorima, poznati kreator uskoro će proslaviti svoj četrdeset peti rođendan.

- Planiram da napravim veliko slavlje na kome će svirati bend i da to bude prava žurka koja će trajati do večernjih sati. Tom prilikom ću sa prijateljima, osim rođendana obeležiti i veliki uspeh koji sam postigao u Americi. Najlepši rođendanski poklon već sam dobio, a to je dobar prijem kod publike u Njujorku, o čemu sam dugo maštao - zaključuje Spasojević.

Komentari (0)

Loading
Ivana Nikolić Privatna arhiva