U Srpskom narodnom pozorištu premijera "Na Drini ćuprija"

U Srpskom narodnom pozorištu premijera "Na Drini ćuprija"

Autor: | 18/03/2016

0

Drina je, sinoć, u Srpskom narodnom pozorištu premoštena. Krive Drine, međutim, nisu ispravljene i duhovi mržnje među narodima koji na ovoj reci žive, kako je delu, u kojem, na osnovu dela Ive Andrića potpisuje režiju ali i tekst, upozorio Kokan Mladenović, nisu se primirili. Još uvek su tu i vrebaju.

Novosadska publika, razumela je ovo tumačenje, i nagradila ga sa dva aplauza na otovrenoj sceni – prvi je dobio Radoje Čupić, za monolog Ćorkana, kojeg je izvrsno dočarao, a drugi je stigao za Lotiku, koju u starijoj dobi tumači Gordana Đurđević Dimić.

Ova predstava, koja je, i pre premijere smatrana za jedan od najznačajnijh događaja, ne samo u SNP, već i u teatarskom životu cele Srbije, kako je naveo Mladenović, trebalo bi da na drugačiji način ispriča Andrićevu priču.

- Ova predstava treba da bude Andrić koji upozorava – istakao je Mladenović.

- Treba da bude Andrić, koji nas opominje da se ozbiljno pozabavimo svojim problemima i da prekinemo ciklus zla, koji se ponavlja od 1571. godine, kada je ćuprija sagrađena...

U ovom poslu, Mladenoviću je pomogao dramaturg Svetislav Jovanov, a uz Dimićevu i Čupića, glavne uloge nose i Jelena Antonijević, Strahinja Bojović, Sanja Mikitišin, Danica Grubački, Jugoslav Krajnov, Milan Filipović...

Za songove koji se na više mesta izvanredno uklapaju u tekst, muziku je komponovala Irena Popivić, dok je za scenografiju, koja dočarava mračno korito Drine, prekriveno vodom, ali i dimom, a isto tako i Lotikin hotel, zadužena je Marija Kalabić.

Karte za ovu predstavu, koja će se, premijerno, igrati i danas i sutra, kako navode u Srpskom narodnom pozorištu, već su rasprodate.

Komentari (0)

Loading
, Foto:printscreen hellomagazin