Leontina Vukomanović: Uspela sam, pokazala se, napravila ime i otišla dalje

Leontina Vukomanović: Uspela sam, pokazala se, napravila ime i otišla dalje

Autor: | 21/03/2016

0

Kantautorka Leontina Vukomanović ostvarila se na polju pop muzike kao izvođač i autor, pisala je i komponovala narodne pesme, ali i one za decu. Odlično zna kako se prave hitovi. Osnivač je i vođa dečjeg hora "Čarolija" a svakog petka gledamo je u žiriju "Pinkovih zvezdica".

- Ovaj format je pre svega televizijski, komercijalan i porodičan, a nikako dečji, tako da odlično povezuje sve te elemente - kaže za "Novosti" Leontina Vukomanović.

- Nadarena deca, iznad nivoa prosečnog sluhiste, konačno imaju prostor da pokažu talenat. Problem je što ih nekakvi polutalentovani autoriteti vuku nazad i očekuju da deca kakvu smo videli u "Zvezdicama", sa 11 i više godina, ostanu na nivou "Razbole se lisica". Takvi ljudi zaustavljaju kretanje koje je osnova svakog napretka. Sve dok ne nastane novi fond srpskih popularnih pesama za mališane, sa mnogo modernijim melodijskim linijama, ritmom, aranžmanima i produkcijom, niko nema pravo da se buni što nam deca pevaju pesme Bijonse ili Rijane.

Ima li mesta na sceni za toliko talentovane dece?

- Uopšte nije poenta u muzičkoj sceni. Isto pitanje je da li ima mesta za 10.000 matematičara, jer toliko dece u Srbiji voli, na primer, matematiku. Poenta je da se bavite onim što volite, a ne da se to eksploatiše na komercijalan način.

Na pitanje da li je njena ćerka Lucija talentovana za muziku i kakva su joj interesovanja, Leontina kaže:
- Kao i svako dete, Lucija ima razna interesovanja, od sporta do muzike. Voli prirodu, radoznala je, neprestano postavlja pitanja i povezuje kako rade stvari. Kaže da joj je trčanje život. Često pevamo sopstvene dijaloge po kući, pa nam je muzika zajednički život.

Zašto se ponovo ne latite mikrofona i stanete na scenu?

- Prevazišla sam taj nivo. Uspela sam, pokazala se, napravila ime i, prirodno, otišla dalje.

Kako vidite muzičku scenu u Srbiji?

- Nisam oduševljena, ali još ima lepih momenata i svetlih tačaka.

Možemo li da se vratimo u vrh evrovizijske muzičke scene?

- Ne možemo uskoro. Čini mi se da još nemamo producente, ni aranžere za svetsku produkciju. Da se razumemo, imamo kvalitet, lepe i talentovane muzičare, ali kao da nam nedostaje svetska glazura. Verovatno je tržište u pitanju, kao i novac - ulaganja u opremu, putovanja i druženja, saradnje sa svetskim autorima i producentima. To je normalno u zapadnom svetu. Naša prednost je autentičnost u etno zvuku i nečemu što je svojstveno Balkanu, ne Evropi.

Za vas kažu da ste estradna vladarka iz senke koja bez realne moći ima veliku moć?

- Ne pričaju više to, možda se sećate priče iz devedesetih. Danas se za estradne vladarke tačno zna ko su, i šta su. Ja sam samo radnik, pčelica radilica.

Za mnoge ste čelična ledi domaće muzičke scene?

- Čelična jesam, jer ne marim za gluposti, već samo za cilj koji odredim.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hello