Nišville na Gardijanovoj listi Top 10 džez festivala

Nišville na Gardijanovoj listi Top 10 džez festivala

Autor: | 20/04/2016

0


Britanski dnevni list ”Gardijan“ objavio je na svom sajtu listu 10 najboljih džez festivala u Evropi, poređanih po terminu održavanja, na kojoj se nalazi i niški džez festival Nišville.

Nišville se tako našao u ”odabranom društvu“ u kojem su još: North Sea jazz festival (Roterdam - Holandija), Montreux jazz festival, (Švajcarska), Jazz in Marciac (Francuska), Jazz a Vienne (Francuska), Guinness Cork Jazz (Irska), Umbria jazz festival (Peruđa, Italija), A Love Supreme (Saseks - Engleska), Jazz de Vitoria-Gasteiz (Španija) i Alfa Jazz Fest (Lviv - Ukrajina).

U kratkom redakcijskom predstavljanju u kojem su najavljeni ovogodišnji hedlajneri - soul diva Joss Stone, “hip hop-and-beyond saksofonista” Soweto Kinch, “flash fusion/flamenco gitarski kralj” Al Di Meola, “US jazz aristokrate” Cyrus Chestnut Trio featuring Buster Williams and Lenny White, “bivši saksofonista Majla Devisa” Bill Evans... - između ostalog se ističe da u poređenju sa nekim velikim festivalima iz zapadne Evrope, Nišville nudi odličan kvalitet za novac uložen uložen u jeftine ulaznice – mada se estetski za sada još uvek ne može meriti sa Peruđom ili Vienom.

Gardijan kaže i da “Niš kao treći grad u Srbiji svakako ima svoj specifični šarm: Većina programa se održava unutar Tvrđave na ogromnim zelenim površinama okruženim zidinama i kapijama iz doba otomanskog carstva”.

Napominje se i da “uz internacionalne zvezde, program sadrži i mnoštvo besplatnih programa, radionica, spontanih uličnih svirki duž ulica i trgova” i da će se tokom festivala u celom Nišu čuti uzbudljivi i nepredvidivi ritmovi džeza pod uticajem tradicije Balkana.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Promo hellomagazin
Tagovi: kultura nisville

Pročitajte još

Najnovije vesti