Milan Popović: Želim da moje dete odrasta srećno kao i sva druga deca i pre svega da bude anonimno!

Milan Popović: Želim da moje dete odrasta srećno kao i sva druga deca i pre svega da bude anonimno!

Autor: | 26/04/2016

0

Zašto ne mogu da se dogovore i zašto ga Severina Kojić stalno ometa da se redovno viđa sa Aleksandrom, pita se srpski biznismen Milan Popović. U međuvremenu je podigao tužbu i protiv Igora Kojića, supruga svoje bivše.

Srpski kralj bakra Milan Popović skoro tri godine se na sudu u Hrvatskoj bori sa Severinom Kojić za zajedničko starateljstvo nad sinom Aleksandrom. Popović je učestvovao na konferenciji za ravnopravno roditeljstvo u Hrvatskoj i veruje da će promena zakona dovesti do toga da konačno ravnopravno učestvuje u odgajanju sina.

- To je Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo. Hrvatski zakon poznaje termin zajednička skrb, neko prevodi taj termin kao zajedničko starateljstvo, a neko kao zajedničko pravo na roditeljstvo. Naš zakon to ne poznaje, deca se ovde najčešće dodeljuju na starateljstvo jednom roditelju. Naši zakonodavci treba da, poučeni hrvatskim iskustvom, u procesu prilagođavanja našeg porodičnog zakona zakonima EU, definišu šta to znači zajedničko starateljstvo. Udruženje za zajedničko roditeljstvo nije samo za tate, kao što ima kod nas, ovde se radi i o mamama koje su uskraćene, kao i o tatama.

Zašto se sve to dešava, zašto niste mogli sa Severinom se dogovorite oko viđanja deteta?

- Moj razlog je da jednostavno ne mogu da se dogovorim. Zašto, ne znam. Evo ja pokušavam od samog početka da se dogovorim, ali ja ne znam šta gospođa hoće i zašto radi to što radi. Niti imam pretpostavku.

Kada ste poslednji put videli sina?

- Redovno ga viđam. Ima spekulacija da ga ne viđam. Kada me novinari zovu za komentar. obično mi kažu da su dobili neku informaciju iz izvora bliskog pevačici, znači od pevačice. Gospođa namerno opstruira moje viđanje sa detetom. Evo, konkretno imam primer. Trebalo je da letim za Ameriku gde imam neodložnih obaveza, taj moj termin boravka u Americi se poklapa sa terminom viđanja mog deteta koje imam po sudskoj presudi. Zamolio sam gospođu da promeni termin dan ranije ili kasnije, ona je to odbila.

Da li ste dobili neko obrazloženje od nje?

- Obrazloženje je uvek isto, da imaju već zakazane aktivnosti.

Severina je sa sinom sve češće u Beogradu, da li postoji mogućnost da ga vi vidite kada je ovde?

- Bilo bi normalno da se dogovorimo da ja dete viđam i kada je u Beogradu.

Podneli ste tužbu i protiv Igora Kojića?

- Da, ja ću da koristim sve svoje zakonske načine da zaštitim privatnost deteta. Želim da moje dete odrasta srećno kao i sva druga deca i pre svega da bude anonimno tako da, ako treba, podneću još 100 tužbi, ako je cilj tih tužbi da se zaštiti privatnost mog sina.

Vidi li se kraj ovom postupku?

- Raduje me da je u Hrvatskoj nedavno počela s radom radna grupa čiji je zadatak da preispita njihov poslednji porodični zakon i da u toj grupi učestvuju udruženja očeva i roditelja koji su uskraćeni za svoje pravo da budu ravnopravni roditelji. Optimista sam.

Kada god spomenete sina, imate osmeh na licu. Koliko vam je teško što ga ne viđate kad to poželite?

- Šta dam vam kažem. Naravno da mi je teško, ali naučio sam da budem strpljiv. Svaki naš susret je iznenađenje. Mislim da nije uskraćen za očinsku ljubav, već mu fali češće viđanje.

Sigurno ste imali periode kada vam je bilo teško?

- Naravno da sam imao takve periode. Život vas kroz takve situacije nauči da budete strpljivi, ali mislim na kraju najbolja nagrada vam je ljubav vašeg deteta, koja je svakog dana sve veća i veća i vi to osećate i ono to pokazuje.

Za ove tri godine sigurno je postojala neka situacija koja vas je naterala na suze? Kada ste plakali?

- Kako da nije. Na suze su me naterale i srećne i tužne okolnosti, a naravno tiču se Aleksandra. Nekako uvek kad mislim na njega, a nije pored mene, suze mi same krenu. Zakon ne može da vam uskrati očinstvo.

Pisalo se i da ste tražili alimentaciju od Severine?

- To je opet izvučeno iz konteksta. Postoji određeni šablon po kome se podnosi tužba u okviru porodičnog zakona. Jedan od elemenata te tužbe je i alimentacija. Moja tužba ne bi bila kompletna da nismo popunili to polje alimentacije. To je pogrešno protumačeno da ja želim da zaradim nešto od majke našeg deteta. Verovali ili ne, uključivanje alimentacije u tu tužbu bi se smatralo kršenjem dečjih prava.

Kako se osećate kad znate da je dete u Beogradu nekoliko kilometara udaljeno od vas a ne možete da ga vidite?

- Ja bih voleo da znam kada je on u Beogradu, ali ne znam.

Možete da vidite na društvenim mrežama?

- Nešto ne pratim društvene mreže, a i nisam siguran da to mogu da vidim na društvenim mrežama. Ne verujem da je sve što je objavljeno tamo istina.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs hello/arhiva