Marija i Žika: Uskrs u duhu tradicije

Marija i Žika: Uskrs u duhu tradicije

Autor: | 01/05/2016

0


Voditelji najgledanijih emisija na RTS-u, Marija Veljković i Žika Nikolić, iako žive brzo i u eri moderne tehnologije, praznike se trude da proslave tradicionalno.

Njih dvoje će Vaskrs obeležiti po starim srpskim običajima u krugu porodice.

Marija i njen suprug Milan potpuno su posvećeni potomcima Đurađu (4) i Rosi (2), pa će tako biti i za praznike.


- Slaviti u krugu porodice je najlepši način da se proslavi taj praznik. Deca mu se najviše raduju, ali su malo pomešali praznike, pa su juče zvali Deda Mraza. Dobiće poklone svakako, ali sam im objasnila da ih neće doneti Deda Mraz. Za njih je Vaskrs pravo uživanje, jer zajedno farbamo jaja i ukrašavamo kuću. Još su mali da bi shvatili šta je to Vaskrs. Znaju da je to praznik koji slavi nešto veliko i bitno.

- Još malo da porastu, pa će im biti jasan smisao svih običaja - uz osmeh kaže Marija, koja voli stare srpske običaje i trudi se da ih sačuva.

- Svako ko želi da sačuva tradiciju, u tome će uspeti. U mom okruženju svi imamo isti stav, a to je da su praznici za porodicu veoma važni. Treba gajiti tradiciju i učiti decu ko su i šta su - ističe voditeljka, koja će Vaskrs proslaviti na Dorćolu.

- Idemo kod porodice moga muža i tamo se tradicionalno jedu knedle sa pečenjem. Mi ćemo spremiti predjelo, ali svekrva je zadužena za glavno jelo. Jaja uglavnom farbam tako što bojom namažem rukavice i dok su još vrela jaja, utrljavam u njih farbu. Nakon toga, stavljamo šljokice, ali i stikere sa likom crtanih junaka „Maše i Medveda“ i „Minionsa“ - kaže Veljkovićeva, koja se seća da je u detinjstvu morala da pojede svako jaje koje polupa, na šta ne forsira svoju decu.

- Kao i ja kada sam bila mala i njih dvoje vole da lupaju jaja, ali ne i da ih jedu. Zato treći dan Vaskrsa pravim gratinirana ili punjena jaja - otkriva Marija.

Za razliku od nje, Žika će Vaskrs proslaviti u porodičnom domu uz svoje tri dame, suprugu Zoranu i ćerke Ružicu i Katarinu.

- U mojoj kući se to tradicionalno radi, mi smo ipak stariji ljudi i zapamtili smo kako se to nekada slavilo, pa pokušavamo da deci prenesemo deo te tradicije. Petkom farbamo jaja, subotom pripremamo pečenje, a u nedelju se tucamo. Ženama se pridružim tako što posmatram ili odem da kupim ono što treba od namirnica. Dakle, ja sam logistička podrška tokom tog velikog praznika - uz prepoznatljiv osmeh kaže Nikolić i dodaje:

- Obavezno ostavljamo čuvarkuću i to je uvek lepo, crveno jaje i zaista ima smisla. Godinama sam proveravao i to jaje ostane nepokvareno tokom cele godine. Najviše volim jaja koja moja supruga skuva u lukovini i raznim travama, a za one što vole novotarije, tu su cirkoni i nalepnice - kaže Žika, koji se priseća perioda kada je on bio dete.

U kolegijalnom okršaju jajima pobedio je Žika, međutim koleginicu Marija kaže da ona vodi na polju piplmetra.

- Imao je jače jaje, ali teško da će me pobediti u rejtingu. Retko kada izaberem dobro jaje, iako su mi rekli da su najjača ona koja ne prime dobro boju - sa osmehom kaže Marija, čija emisija već 22 godine ima apsolutnu dominaciju kada je gledanost u pitanju, dok Žika džentlmenski dodaje:

- Sa Marijom me je poslužila sreća jer nisam dugo birao jaje, ali nisam neko ko silno želi da pobedi. Mislim da su sastavni deo života i posla kojim se bavim usponi i padovi. Ponekad su ti padovi značajniji u životu jer vas nateraju da shvatite da se ne dobija sve lako i postanu dobra odskočna daska za nove uspehe. Mladi danas teško podnose gubitke, pa čak i kada je tucanje jajima u pitanju - kaže Nikolić.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Arhiva Hello! hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti