Jelena Bačić-Alimpić: Komentari mojih čitalaca su čarobni

Jelena Bačić-Alimpić: Komentari mojih čitalaca su čarobni

Autor: | 21/06/2016

0


Posle velikog uspeha romana "Ringišpil", "Pismo gospođe Vilme" i "Poslednje proleće u Parizu", bivša novinarka i voditeljka Jelena Bačić-Alimpić odlučila je da ode korak dalje i napiše svoju prvu trilogiju "Kazna za greh". Iako je navikla na odlične reakcije čitalaca, nije ni slutila da će emotivnom pričom, koja se paralelno odvija u Austriji i Vojvodini, oboriti sve rekorde čitanosti. Tako je poslednji nastavak trilogije već prvih pet dana postao najprodavanija knjiga izdavačke kuće "Laguna" u 2016. godini.

Nedavno je objavljen vaš roman "Molitva za oproštaj", koji je poslednji nastavak trilogije "Kazna za greh". Šta čitaoce očekuje između korica?

- Očekuje ih konačni rasplet jedne višeslojne priče o sudbini dve porodice i glavnih junaka - Emilije i Mihajla. Prema prvim reakcijama čitalaca, koje su fantastične, očigledno je da sam, na moju veliku radost, uspela da ih iznenadim i da im udovoljim i ovom poslednjom knjigom iz trilogije.

Za samo nekoliko dana od objavljivanja, ova knjiga oborila je sve rekorde prodaje izdavačke kuće "Laguna". Koliko vas je to obradovalo?

- Veoma, i zaista sam presrećna što sam uspela da opravdam njihovo poverenje. To mi je najvažnije.

Zbog velikog interesovanja čitalaca posle prvog dela trilogije "Noć kada su došli svatovi", druge dve knjige pisali ste brže nego što je planirano. Da li vas je takav tempo iscrpeo?

- Jeste. Bilo je trenutaka kada mi je zaista bilo teško, prvi put u životu bilo je dana i noći kada sam zurila u bele neispisane stranice pred sobom, ali nisam odustajala ni trenutak. Za devet meseci napisala sam skoro devetsto stranica i mislim da je ova trilogija moj najambiciozniji projekat do sada, ako se to uopšte može zvati projektom. Mnogo je ljubavi, truda, emocija i neprospavanih noći utkano u sve tri knjige.

Planirate li druženje sa čitaocima u Srbiji i regionu?

- Naravno. Prošle nedelje potpisivala sam knjige u Beogradu, ove se družim sa čitaocima u Skoplju, 17. juna za "Noć knjige" sam u rodnom Novom Sadu, a potom slede gostovanja dalje po Srbiji i Crnoj Gori.

Hoćete li proslaviti veliki uspeh koji postiže vaša prva trilogija?

- Hoću, ali u krugu porodice i prijatelja. Volela bih da imam vremena da napravim pravu medijsku promociju i za ovu knjigu, ali zaista ne stižem.

Sledi li u vašem životu period odmora ili već pripremate novi materijal?

- Planiram da se narednog meseca dobro odmorim, a od avgusta ću verovatno početi da prikupljam materijal za narednu knjigu, zbog koje ću verovatno morati da otputujem kako bih sakupila što više podataka koji su mi potrebni, iako će priča, koja tek sazreva u mojoj glavi, i dalje biti pisana na krilima mašte.

Od koga ste dobili najlepše komplimente za trilogiju i šta vam uglavnom pišu čitaoci koji vam se javljaju preko društvenih mreža?

- Od čitalaca dobijam najlepše komplimente. Uglavnom mi zahvaljuju na trenucima u kojima su uživali čitajući knjigu. Bilo bi pretenciozno i neskromno kada bih sada navodila pojedine komentare, a oni su zaista čarobni. Često mi nateraju suze na oči.

Iako spadate u najčitanije pisce, nema vas na spisku komisije Ministarstva kulture za ovogodišnji otkup knjiga za javne biblioteke. Kako ste reagovali na takvu odluku?

- Ako se uzme u obzir da su sve moje do sada napisane i objavljene knjige bile prve na top-listi čitanosti u bibliotekama Srbije, mogu da kažem da sam zatečena, ali ne i previše iznenađena. Samovolja i animozitet pojedinaca koji su zloupotrebili ovlašćenja koja su im data govori o njima, a ne o meni, mom izdavaču ili knjigama. Tužno je da se među naslovima za otkup nađe knjiga Mire Marković, žene za kojom je u ovoj državi raspisana poternica, a ne za dobitnika "Bukerove nagrade" i najtiražnije i najčitanije pisce. Želim da verujem da to nije odluka i zvaničan stav naše države i Ministarstva kulture, već neznanje onih koji ispred svojih imena, nažalost, nose titule profesora, akademika i naučnih radnika. Duboko sam uverena da će biblioteke u Srbiji iz svojih fondova otkupiti tražene naslove na zahtev armije čitalaca, pa će se i dalje na policama, pored mojih knjiga, nalaziti i knjige Vanje Bulića, Vuka Draškovića, Marka Vidojkovića i ostalih.

Komentari (0)

Loading
Ivana Nikolić Laguna

Najnovije vesti