Slobodan Stefanović: U serijama može da glumi i manekenka koja se lepo slika

Slobodan Stefanović: U serijama može da glumi i manekenka koja se lepo slika

Autor: | 11/07/2016

0

Prvak Pozorišta na Terazijama Slobodan Stefanović igraće glavnu ulogu u novom mjuziklu tog pozorišta "Fantom iz opere" Endrju Lojd Vebera, za koju kaže da je pevački jedna od najtežih uloga i kao takva kruna karijere svakog glumca.

- To je velika odgovornost i obaveza zato što u svetu mjuzikla kada uradis Fantoma, sve što si radio pre toga se potire i nije bitno. To je jedna od najtežih pevačkih uloga u mjuziklima. Gledao sam "Fantoma iz opere" u Londonu i Njujorku, i Fantom i Kristin su uloge koje svakom glumcu predstavljaju krunu karijere - rekao je Stefanović u intervjuu Tanjugu.

S obzirom da će to biti prva postavka u regionu jednog od najkompleksnijih mjuzikla, očekivanja su velika, a samim tim Stefanovićeva želja i volja da to uradi kako treba nemerljiva.

- To je nešto o čemu sanjaju glumci širom sveta i kada dobiješ takvu priliku, onda je to velika stvar - kaže popularni glumac i dodaje da je izazov u velikom rasponu glasa Fantoma - od režećeg basa do visokog tenora falseta.

Još uvek se ne zna ko će režirati mjuzikl, a za ulogu Kristin biće raspisana audicija.

- Većina tog mjuzikla se ne izgovara, nije rečetativ, nego je klasično opersko pevanje. Fantom je malo drugačiji, ima taj pop pristup, a Kristin je klasična opera i moramo da napravimo kvalitetan ansambl - naglašava Stefanović.

On Fantoma posmatra kao Džekila i Hajda, lik kojim može da pokaže razne talente.

- O fantomu iz opere svi pričaju, ali ga niko nije video, pravi razne smicalice, ima svoju ložu, ekstremno je talentovan i beznadežno se zaljubljuje u Kristin. To je priča o tragičnoj ljubavi. S druge strane je priča Kristin i Raula, koji su zaljubljeni jedno u drugo - objasnio je Stefanović i dodaje da jedva čeka da sledeće godine počnu da rade na tom mjuziklu.

Stefanović igra u mjuziklima "Mamma Mia", "Zona Zamfirova", "Grk Zorba", "Producenti" i naglašava da je to samo na prvi poged pitak i lak žanr i da je mjuzikl glumac u potpunosti podređen pozorištu.

- Radio sam kao dramski i kao mjuzikl glumac i mogu da pričam iz oba ugla. Biti mjuzikl glumac je neuporedivo teže, zahteva mnogo više kondicije, ulaganja i truda van scene da biste pokazli na sceni ono što je potrebno - rekao je Stefanović i priznao da za njega nema većeg zadovoljstva nego kada vidi blagajnu pozorišta izlepljenu natpisima "ta i ta predstava je rasprodata za taj i taj dan".

Stefanović takođe skreće pažnju da je mjuzikl skup biznis i da podukcijski mi ne možemo da se merimo sa zapadnim svetom čije predstave koštaju i do 65 miliona dolara (kao na primer "Spajdermen" na Brodveju), dok mjuzikli u Pozorištu na Terazijama staju između 40 i 80 hiljada evra pa i to je veklika cifra za jedno srpsko pozorište.

- Glumački smo daleko ispred njih, zato što se trudimo da u mjuziklima donesemo dramsku težinu. Na Brodveju vidite spektakl koji vas je razonodio, videli ste sve tehničke mogućnosti pevača i igrača i bili oduševljeni, to je onaj "vau" efekat. Englezi su poznati kao dobri glumci i bolje se snalaze od Amerikanaca, a mi se trudmo da stigenmo tu dramsku liniju, da dotaknemo ljude, da imamo i emotivnu priču - rekao je Stefanović, kome je najbitnija dramska nit.

Šira publika ga prepoznaje kao Mikija iz serije "Vojna akademija", ali Stefanović je zaljubljenik u pozorište i rad na serijama i filmovima ga ne privlači.

- U serijama može da glumi i manekenka koja se lepo slika samo da je prirodna i da lepo izgovara rečenice, a pozorište ipak zahteva drugačiji odnos, introspekciju, istraživanje, zahteva da se date 100 posto. Televizija vas pravi popularnijim i skupljim glumcem, međutim televizija isto tako pravi i skupe starlete, skupe rijaliti likove, pa je meni nekako pozorište ipak na kraju dana moja druga, a ponekad i prva kuća - kaže Stefanović.

Priznaje da mu pozorište donosi čak 70 posto sreće koju oseća u životu, da mu se i dalje dešava da se pred premijeru budi u znoju u pet ujutru, ponavlja songove i koreografije, a njegovu posvećenost i ljubav prepoznaje i nagrađuje publika.

- Ja imam najbolju publiku na svetu. Kolege već počinju da se šale kako ja kupujem sam sebi poklone i cveće, da iznajmljujem bukete i onda ih vraćam u cvećaru. Ne mogu da prihvate da ja imam divne ljude - sa osmehom i zahvalnošću govori dok pauzu između sezona koristi za odmor na crnogorskom primorju.

- Devojčica Panajota mi je pred kraj sezone prišla sa majkom i rekla: Vi ste moj omiljeni glumac i evo ja hoću da vam poklonim medu. Poklonila mi je medu sa kojim spava. To je smisao ovoga što ja radim i volim da se družim sa ljudima koji dolaze u pozorište, da učinim bilo šta za njih što bi im bilo bitno - dodao je glumac, kome svaki neposredan susret sa publikom donosi veliku radost.

Rado izvede decu i na scenu, povede ih u obilazak pozorišta, otkriva im tajne cele te mašinerije.

- Javljaju mi se mladi od osam do 17 godina i kažu kako samo jednu predstavu na Terazijama nisu gledali i da jedva čekaju sledeću sezonu, a neke gledaju i po nekoliko puta. Onda shvatiš da ima nade za našu omladinu, da nije sve tako crno i da postoje divni mladi ljudi o kojima treba brinuti - istakao je Stefanović.

Pre početka naredne sezone koju Pozorište na Terazijama otvara 30. septembra hit predstavom "Mamma Mia", Stefanovića 17. septembra očekuje koncert filmske muzike u Smederevu koji organizuje dirigent Vojkan Borisavljević. Igraće i Ivana Meštrovića u seriji "Zaboravljeni umovi", a portretisanje istorijske ličnosti vidi kao veliku odgovornost.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs instagram