Sandra Perović: Neodoljivo je razgovarati sa lucidno šarmantnim Kolinom Farelom

Sandra Perović: Neodoljivo je razgovarati sa lucidno šarmantnim Kolinom Farelom

Autor: | 19/11/2016

0

Posle dve decenije profesionalne posvećenosti filmu, nebrojeno reportaža sa svetskih filmskih festivala, ekskluzivnih intervjua i komentara, Sandra Perović je nedavno konačno dobila i autorsku emisiju.

Prvenac ove novinarke i filmske kritičarke, "Velika iluzija" (subotom u 16.35 na RTS 2 i u 00.35 na RTS 1), posvećena je čemu drugom do - filmu. Najpre su upitali Perovićevu otkud to da se emisija emituje u dva termina, istog dana:

- Vikend na RTS-u ispunjen je bogatim filmskim sadržajima. Subotom popodne na RTS 2, "Velika iluzija" praktično otvara filmski maraton. A kako je subota veče na RTS 1 rezervisana za domaći celovečernji igrani film, emisija se nadovezuje kao logičan nastavak. I nije to jedina autorska emisija koja ima dva termina.

https://www.hellomagazin.rs/domace-vesti/sandra-perovic-u-drustvu-nikolasa-kejdza/

Koliko dugo ste spremali ovaj projekat?

- Ohrabrena odlukom sadašnjeg menadžmenta RTS-a da nam je takav sadržaj potreban, sa mnogo entuzijazma pristupila sam kreiranju "Velike iluzije". Shodno popularnosti sedme umetnosti i činjenici da redovnog specijalizovanog programa posvećenog toj oblasti nema u TV etru, emisija se bavi filmskim aktuelnostima - bioskopskim repertoarom, recentnom produkcijom, festivalima, gledanošću filmova kod nas. Sadrži i ekskluzivne sadržaje - posvete respektabilnim autorima i intervjue sa eminentnim svetskim stvaraocima. Živom je čine gosti koji imaju priliku da govore i o onome što ih tišti u filmskom poslu.

Kako bi glasila vaša definicija filma?

- Američki reditelj Brajan de Palma dao je definiciju filma kao iluzije, tvrdnjom da kamera laže sve vreme, 24 puta u sekundi. Tako se suprotstavio definiciji ranog francuskog uzora Žana Lika Godara da je fotografija istina, a film istina u 24 sličice u sekundi. Kako god - laž ili istina, film doživaljavamo kao san, kao pokretne slike u kojima uživamo, kao iluziju, bilo veliku ili malu.

Kada ste se i kako prvi put "inficirali" njime?

- Više od dve decenije sam na RTS-u, a mnogo pre dolaska na televiziju Jugoslav Pantelić je uticao da mi svet filma postane blizak. Sve je počelo ponudom koja se ne odbija. Slobodan Novaković poverio mi je da pratim Festival autorskog filma čiji je bio osnivač. Brzo posle toga Ksenija Stojanović mi je ukazala poverenje da radim i hronike Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, a kao vrhunac usledilo je i praćenje Festa. Shvatila sam da me to inspiriše i ispunjava. Mnogo truda i profesionalne nadogradnje je uloženo, ali intenzitet ljubavi prema poslu i sektoru kao i količina energije u mom slučaju su konstanta. Učila sam od najboljih kolega na RTS-u i nadam se da ih nisam razočarala.

https://www.hellomagazin.rs/domace-vesti/intervju/sandra-perovic-najbolje-godine-su-mi-pojeli-skakavci/

Koja svetska filmska zvezda vas je najviše iznenadila i čime?

- Mnoge zvezde donele su ushićenje, profesionalnu satisfakciju, čast i zadovoljstvo jer sam ostvarila komunikaciju s ljudima koji su spoznali "magičnu formulu uspeha", koja ih je učinila planetarno slavnim. Neodoljivo je razgovarati sa lucidno šarmantnim Kolinom Farelom, raspevano brižnim Hjuom Džekmenom, britanskim džentlmenima sa titulom "ser" Majklom Kejnom (rođeni smo istog dana), Entonijem Hopkinsom i Džeremijem Ajronsom.

Šta vam je bila najveća iluzija u životu?

- Kao dete koje je imalo fascinaciju televizijom, mislila sam da sve vreme ide uživo - ispričala je Sandra za Novosti.

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Mirko Tabašević
Tagovi: sandra perović