Moćan protein čudesan za kožu: Da  li je otkrivena tajna večne mladosti?

Moćan protein čudesan za kožu: Da li je otkrivena tajna večne mladosti?

Autor: | 05/04/2019

0

Lepota je možda površna kategorija, ali za one među nama koji se pitaju kako održati kožu mladom, naučnici su otkrili mogući odgovor u obliku belančevine koja podstiče ćelijsko nadmetanje.

Belančevina nazvana COL17A1 možda ne zvuči kao izvor večne mladosti, ali novo istraživanje sugeriše da obavlja veliki posao kad se radi o očuvanju mladolike strukture kože.

Belančevina deluje tako da podstiče ćelijsko nadmetanje, ključni proces kojim se održava mladost tkiva. Tim se procesom "izguraju" slabije ćelije, a podstiče razmnožavanje snažnijih.

–Svaki dan u našoj koži netaknute matične ćelije mogu ukloniti oštećene ili oslabljene matične ćelije, kaže Emi Nišimura, profesorka medicinskog fakulteta u Tokiju koja je vodila istraživanje.

Starenjem počinje proces nestajanja COL17A1 iz kože, a to podstiču i poznati neprijatelji mladolike kože poput ultraljubičastog zračenja i drugih faktora stresa.

I kad se to dogodi slabije ćelije se množe, što rezultuje tanjom kožom koja je sklonija oštećenju i slabije zaceljuje.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature. U istraživanju su korišćeni mišji repovi koji imaju mnoge karakteristike ljudske kože.

Nakon što je potvrđena važnost COL17A1, tim je odlučio istražiti može li se stimulisati protein jednom kad je osiromašen tražeći zapravo materije koje bi mogle preokrenuti proces starenja kože.

Izolirali su dve hemijske materije Y27632 i apocinin i testirali ih na kožnim ćelijama s pozitivnim rezultatima.

–Primena tih materija na rane koje zahvataju čitavu dubinu kože značajno je pomogla obnovi kože, navodi se u istraživanju.

–Dve materije ukazuju na puteve "podsticanja obnove kože i usporavanja starenja kože, dodaje istraživanje.U komentaru istraživanja koji je naručio časopis Nature dvoje profesora sa univerziteta Kolorado navelo je da je nadmetanje ćelije do sada bilo opsežno istraživano jedino kod voćnih mušica, prenosi agencija Hina.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani...

Istraživanje pruža "dokaze da zdrave ćelije sisara mogu 'naseliti' odraslo tkivo zamenjujući oštećene ili oslabljene ćelije", napisali su profesori Gana Bilusova i Džejms DeGregori.

I dodaju da istraživanje nudi načelne dokaze da bi se dve materije mogle koristiti u borbi protiv starenja.

–Buduća istraživanja potrebna su kako bi se utvrdilli mehanizmi ćelijskog nadmetanja u drugim tkivima i za identifikovanje materije koje mogu preokrenuti starenje u drugim organima, rekli su.

Nišimura je rekla za AFP da bi to istraživanje moglo dovesti do proizvoda poput krema i tableta koje bi zaustavile propadanje kože i podstakle obnovu.

–Sarađivaćemo s farmaceutskim i kozmetičkim kompanijama za kliničku upotrebu tih materija, rekla je.

Po njoj bi dodatna istraživanja trebalo da pokažu deluje li isti proces u drugim delovima tela koja imaju takozvane ćelije epitela poput kože.

–Radimo na drugim organima s epitelom kao i na otkrivanju je li slično ćelijsko nadmetanje u podlozi dugoročnog održavanja tkiva kao i starenja organa– dodala je.

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: lepota nega

Pročitajte još