Šta sve treba da znamo o adekvatnoj zaštiti od sunca?

Šta sve treba da znamo o adekvatnoj zaštiti od sunca?

Autor: | 28/06/2020

0

Zaštita od sunca je tokom leta, najvažniji korak vaše "beauty" rutine!

Leto se polako “pojačava” i, bez obzira na to da li ćemo ga provesti na moru ili u gradu, moramo se pomiriti sa činjenicom da suncobran više nije dovoljan. Naoružajte se kvalitetnim preparatima i uživajte!

Još ne znamo da li ćemo ovog leta videti more, ali jasno nam je da ćemo, sve i da nigde ne odemo, morati da se štitimo od sunca. Dobar preparat biće neophodan i ako odemo na običnu popodnevnu kafu ili u šetnju gradom, a sada je pravo vreme da obiđemo drogerije. Ako pođemo od toga da smo davno naučili da treba kupiti onaj sa što većim SPF, izbor ćemo vršiti u zavisnosti od tipa kože i stepena komfora koji želimo.

Pročitajte: Čista lepota osvaja beauty industriju

Tip kože određuje zaštitni faktor koji koristimo

- Ljudi koji imaju probleme sa kožom, poput raznih oblika dermatitisa, ekcema ili psorijaze, uvek treba da odaberu kremu, a ne losion. Razlog je, pre svega, njena gušća konzistencija i bogatija formulacija. Osim zaštite, kreme pružaju i hranljivi efekat, što takvoj koži mnogo znači.

- Normalnoj koži odgovaraju formulacije koje neko definiše kao losione, neko kao mleka, ali je reč o istoj konzistenciji. Postoje i sprej varijante losiona, koje se od klasičnih, u tečnom ili polutečnom obliku, razlikuju samo po tome što su komfornije. Sprejovi su uvek lakši za upotrebu od losiona i krema.

Pročitajte: Da li uopšte postoji pametno sunčanje?

- Transparentni losioni u sprejovima, vrlo lagani, uvek se preporučuju mlađoj populaciji čije znojne žlezde neumorno rade. Ovi preparati brzo se suše i nisu lepljivi, pa se pesak ne skuplja na telu, a i ne ostavljaju mastan trag. To su, u stvari, suva ulja, a ona su najsavremenije formulacije u paleti preparata za sunčanje. Preporučuju se i muškarcima sa izraženijom maljavošću.

Zaštita od sunca - Da li je jačina faktora presudna?

- Poznato je da oznaka +30 ili +50 ne označava jačinu proizvoda, već koliko smo dugo zaštićeni. Pre su se mogle čuti priče “ako vam bez zaštite treba deset minuta da izgorite, sa SPF 50 na suncu možete da ostanete pedeset puta duže”. To, jednostavno, nije podatak na koji se možete osloniti. Najsigurnije je da zaštitu ponovo nanesete svakih pedesetak minuta ili posle svakog izlaska iz vode. Postoje i vodootporni preparati koje ne bi trebalo obnavljati posle kupanja.

-  Već smo pomenuli da bi uvek trebalo birati maksimalni SPF faktor, čak i u gradu, jer nemamo predstavu da dok se krećemo provodimo sate napolju, a stepen oštećenja ozonskog omotača, dugoročno gledano, ne samo da može dovesti do oštećenja kože već i do promena tena u vidu pega, fleka i slično.

Pročitajte: Top 5 frizura koje ćete nositi ovog leta

-  „After sun“ preparati nisu „beauty“ hir, već su veoma korisni. Obogaćeni su termalnim vodama i visokim procentom minerala i oligoelemenata, a sve to hidrira kožu i vraća joj svežinu kakvu ne može da pruži klasična nega posle sunčanja.

-  “Ladival”, za razliku od ostalih brendova medicinske kozmetike, jedini poseduje ne samo UVA i UVB zaštitu, već štiti i od infracrvenih zraka.

Komentari (0)

Loading
Brankica Treskavica guliver/getty

Pročitajte još

Najnovije vesti