
Svi koji duže vreme primenjuju LCHF princip ishrane tvrde da to nije dijeta već način ishrane i da nema sličnosti ni sa jednim drugim režimom ishrane jer kod ovog nema gladovanja. Na engleskom "diet" znači ishrana, a kod nas se "dijeta" uglavnom odnosi na specijalan, restriktivan režim, čiji je cilj mršavljenje ili lečenje određenih bolesti.
Naziv LCHF dolazi od "Low Carb Higt Fat", što znači manje ugljenih hidrata - više masnoće, a takav režim podrazumeva ishranu u kojoj se ograničava unos ugljenih hidrata, to jest šećera i skorba, i povećava unos prirodnih masnoća. Izbegavaju se rafinirana biljna ulja i ostale industrijske prerađevine koje su prepune veštačkih, štetnih hemikalija. Ovakav princip ima najviše sličnosti sa ishranom naših predaka, kojoj smo genetski prilagođeni i koja je optimalna za dobro zdravlje i očuvanje normalne telesne težine.
LCHF je način razmišljanja i života, globalni pokret koji se sve više širi u razvijenom svetu, jer je reč o izvornoj ishrani kakva je korišćena nekada davno, pre masovne proizvodnje i industrijske prerade.
Suština je da se ničega ne odričemo, nema gladovanja, a kalorije se ne broje. Jedemo do osećaja sitosti, ali biramo namirnice, što znači da se izbegavaju proizvodi bogati ugljenim hidratima, hleb, testenine, pirinač, krompir i proizvodi od žitarica. Poželjna hrana je meso, riba, jaja i povrće koji se pripremaju sa prirodnim masnoćama kao što su puter, svinjska mast, hladno presovano kokosovo i maslinovo ulje.
LCHF ne znači da se konzumira više mesa nego u standardnoj ishrani, već se jede više različitog povrća i prirodnih masnoća koje daju energiju i dugotrajniji osećaj sitosti, tako da se količinski jede manje, ali je osećaj sitosti veći. Hrana pripremljena na mastima je blagotvorna jer telo ne traži glukozu i prirodno se prebacuje na iskorišćavanje masnoće za energiju.
Ograničavanjem unosa ugljenih hidrata ne izaziva se podizanje nivoa šećera u krvi, kao kod ishrane bogate šećerom i skrobom. Nivo šećera u krvi ostaje stabilan, što snižava vrednost insulina u krvi, a time povećava trošenje masnoće za energiju. Insulin je vrlo važan i nezamenljiv, a visok nivo ovog hormona u krvi izaziva taloženje masnih zaliha, ali i druge ozbiljne poremećaje u organizmu i bolesna stanja. Ishrana, na bazi ugljenih hidrata usled delovanja insulina, primorava telo da proizvodi masnoću i onemogućava njeno trošenje. Insulin sprečava proizvodnju lipaze, enzima potrebnog za sagorevanje masnoće i time sprečava organizam da troši spremljenu masnoću, što mršavljenje čini nemogućim.
Ne treba se bojati zasićenih masti životinjskog porekla, jer tvrdnja da su one nezdrave zasnovana je na zabludi.
Umesto klasičnih priloga jelu, kao što su krompir, testenine i pirinač, jedite povrće, pečeno, prženo, dinstano, kuvano i sirovo, uvek sa dosta masnoće jer je tako ukusnije i hranljivije, a povećava osećaj sitosti.
LCHF ne znači da treba jesti više proteina ili mesa. Kalorije iz ugljenih hidrata se nadoknađuju onima iz masnoće, a ne iz proteina. Kako nutritivno bogate namirnice daju sve što je telu potrebno, tako se sa znatno manjom količinom hrane postiže zadovoljavajući osećaj sitosti. LCHF znači da se jede manje, a zapravo se više utoli glad.
Posle nekoliko nedelja naučićete da slušate svoje telo i shvatićete da se i sa manjom porcijom hrane, zahvaljujući većoj količini masnoće koja je hranljiva i zasitna, i u odsustvu šećera i skroba, koji pobuđuju apetit, osećate zdravi i siti. Uzimajte konkretne obroke i ne grickajte između njih. Jedite kad ste gladni, ali slobodno preskočite obrok ako ne osećate glad.
Namirnice koje bi trebalo izbegavati
- Šećer, slatkiši, sokovi i ostali zaslađeni napici, kolači, keks, peciva. Voćni jogurti, pahuljice, musli i slični proizvodi.
- Žitarice i mahunarke.
- Testenine, hleb, proizvodi od brašna i žitarica, krompir, čips, kokice, pirinač.
- Margarin.
- Kupovni suhomesnati proizvodi koji sadrže hemijske dodatke, konzervans E250 (nitrite) i šećer.
- Sve vrste ulja koje se nazivaju jestivo ulje, kukuruzno, sojino, suncokretovo.
- Pivo, koje je tečni hleb.
- Slatko i sušeno voće.
Dodatne namirnice
- Punomasni mlečni proizvodi, kisela i slatka pavlaka, sirevi, nepasterizovano mleko.
- Limun, grejpfrut i drugo manje slatko voće. Najbolje je šumsko, maline, borovnice, jagode, kupine, ribizle, jer sadrže manje količine šećera.
- Orašasti plodovi - orasi, bademi, lešnici, suncokretove, lanene i susamove semenke. Mlevene orašaste plodove i semenke možete da koristite umesto brašna za različita peciva i hleb.
- Kokosovo brašno, nezaslađeni kakao prah.
- Kafa, čajevi, topla ili hladna limunada, sa kojima od zaslađivača možete da koristite steviju.
Pročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)