10 lako dostupnih namirnica koje usporavaju starenje

10 lako dostupnih namirnica koje usporavaju starenje

Autor: | 24/07/2015

0


Mnogi plaćaju ogromne svote da bi ostali mladi i osećali se tako, no iako ne možemo da zauvek ostatanemo 20-godišnjaci, možemo uz pravilnu ishranu da usporimo proces starenja. Hrana koja nije preskupa i svima nam je dostupna, najjednostavniji je način da usporimo starenje.

Ovo je 10 namirnica koje će vam u tome pomoći.

1. Jagode
Sadrže antioksidanse zaslužne za prevenciju oštećenja stanica te vitamine i minerale nužno potrebne telu. Čak sadrže više vitamina C od narandži koji povećava proizvodnju kolagena, obnavlja kožu oštećenu od sunca i 'pegla' bore. Koža je od njega svežija, glatkija i sjajnija.

2. Bundeva

Bogat je izvor mangana, poboljšava probavu i rast kostiju. Pomaže i u borbi protiv slobodnih radikala te stoga smanjuje umor i rizik od osteoporoze te poboljšava pamćenje. Kao i jagode, bundeva je bogata vitaminom C čime pomaže oporavku kože, a sadrži i antioksidanse poput luteina koji su korisni za oči. Osim unutrašnjosti bundeve, antioksidansima su bogati opna i semenke.

3. Brokoli
Bogat je vitaminom C te stoga pomaže u očuvanju kože i smanjenju vidljivosti bora te kalcijumom neophodnim za jačanje kostiju. Fitoestrogen koji brokuli sadrži poboljšava mentalne sposobnosti.

4. Đumbir
Iako se koristi kao začin najkorisniji je kad se jede sam. Jača imunološki sistem i tako nas štiti od bolesti. Istraživanja su pokazala da pomaže u sprečavanju i lečenju Alchajmerove bolesti jer sadrži kurkumin i gingerol koji štite mozak od gubitka pamćenja usled starosti.

Konzumacija đumbira pomaže u izbacivanju toksina iz tela, poboljšava cirkulaciju i ten. Esencijalna ulja iz đumbira daju prirodnu vlažnost koži i vraća joj mladalački sjaj.

5. Spanać

Sadrži beta-karoten, vitamin E, vitamin B6 i magnezijum. Vitamin E obnavlja kožu, beta-karoten je štiti od izloženosti suncu, vitamin B6 smanjuje stres, a magnezijum jača kosti, mišiće i živce. Sve to omogućava da spolja ali i iznutra, izgledamo i osećamo se bolje, ostanemo zdravi i usporimo proces starenja.

6. Paradajiz
Antioksidans likopen iz paradajiza sprečava slobodne radikale u uništavanju kostiju do kojeg dolazi sa starenjem. Osim toga, likopen štiti i kožu od sunca. On je 'unutrašnja zaštitna krema' te iznutra obnavlja stanice koje su nezdravi zraci oštetili.

"Vineyard peaches" autor Tobias Maschler

7. Breskve
Zdrave su za oči, srce i kožu jer su bogate esencijalnim vitaminima i mineralima koji su telu neophodni. Breskve su zdrave za oči, srce i kožu. Sadrže lutein koji štiti oči od bolesti do kojih dolaze s godinama, poput očne mrene i makularne degeneracije, odnosno propadanja žute pege u oku.

Lutein takođe pomaže i u zaštiti mozga, čini ga britkijim te stoga usporava zaboravnost koja dolazi sa starenjem. Istraživanja su dokazala i da lutein pomaže u očuvanju pluća, čini ih do godinu-dve 'mlađim' te se posebno preporučuje pušačima. Breskve sadrže i vitamin A, antioksidans koji štiti od slobodnih radikala.

8. Paprika babura
Vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena, obnavlja oštećeno tkivo, čuva kosti i zube te jača imunološki sistem. Istraživanja su pokazala da askorbinska kiselina iz vitamina C može produžiti život za 2 do 6 godina i usporiti starenje.

9. Kukuruz
Kukuruz je bogat antioksidansima, a sadrži i tiamin, potreban za proizvodnju energije i kognitivne funkcije. Pantotenska kiselina u kukuruzu pomaže nam da se oslobodimo stresa i tako usporimo proces starenja. Kukuruz sadrži i vitamin C zaslužan za mladalački sjaj kože, mangan za jačanje kostiju, fosfor za mineralizaciju kostiju i jačanje zubi te folnu kiselinu koja štiti srce.

10. Jabuke
Jabuka sadrži šećere koji nisu štetni za zdravlje. Sadrže antioksidanse poput flavonoida i polifenola. Flavonoidi smanjuju rizik od zdravstvenih problema koji dolaze s godinama te produžavaju život, što je pokazalo i istraživanje. Istu zaštitu od starosnih problema pružaju i polifenoli te uz to obnavljaju i oštećene stanice.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/ThinkStock, Tobias Maschler hellomagazin
Tagovi: starenje zdravlje