Zašto treba birati drveni ekološki nameštaj

Zašto treba birati drveni ekološki nameštaj

Autor: | 20/08/2015

0

Drveni ekološki nameštaj je izrađen od punog drveta. Najčešće zastupljene vrste drveta su: hrast, bukva, jasen i jela. Pri završnoj obradi ne upotrebljavaju se lakovi, pa čak ni oni na vodenoj bazi, nego isključivo biljna ulja ili voskovi.

Drveni ekološki nameštaj je izrađen od punog drveta. Najčešće zastupljene vrste drveta su: hrast, bukva, jasen i jela.

Zašto ekološki nameštaj?

Pri završnoj obradi ne upotrebljavaju se lakovi, pa čak ni oni na vodenoj bazi, nego isključivo biljna ulja ili voskovi.

Zašto drveni ekološki nameštaj?

Nekoliko je osnovnih razloga zašto je dobro odlučiti zašto izabrati drveni ekološki nameštaj: Kod nastajanja proizvoda zdravlje radnika koji učestvuju u raznim proizvodnim procesima nije ugroženo. Posebno je važno naglasiti da, budući da nema završne obrade lakovima – nema ni otrovnih isparenja u atmosferu. Na taj način je zaštićena i okolina već pri samoj proizvodnji. Nadalje, prilikom upotrebe – kad dođe u kancelariju ili dom drveni ekološki nameštaj je izvor zdravlja jer dolazi iz zdrave šume.

Kvalitet i karakteristike ekološkog nameštaja

Proizvod je izuzetno dugotrajan, te na svojevrstan način “štedi” dalje korišćenje drvne sirovine. Može da služi i kao regulator vlage. Ako je u vazduhu nema dovoljno, drvo ispušta vlagu, ako je pak u prostoru ima previše, drvo je iz prostora upija. Naposletku, budući da se ne koriste veštački materijali – nema opasnih zračenja i isparenja u prostor kao što je to slučaj kod nameštaja od primerice ploča iverice, iverala i lakiranog medijapana. Drveni nameštaj završno premazan biljnim uljima ima mogućnost buduće restauracije. Ukoliko dođe do oštećenja vrlo ga je jednostavno “popraviti” bez većih intervencija. Dotaknemo li samo ovlaš dizajn – odmah je jasno da se drveni proizvod, bio on komoda, krevet, sto ili kuhinja, već samom svojom suštinom izdvaja – jer svaki je unikat obzirom da je god na drvetu svaki put drugačiji.

Eko dizajn

Dizajn, koji se u ovom slučaju naziva “eko dizajn” ima sledeći zadatak – da u par poteza uobliči prirodni oblik u nešto što ćemo svakodnevno koristiti.

Vraćanje prirodi

Na kraju svoje životne priče, drveni ekološki nameštaj potpuno je moguće reciklirati jer je biorazgradiv, što naravno nije slučaj sa nameštajem od veštačkih materijala. Ponovno se potpuno vraća prirodi iz koje smo ga samo – pozajmili.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / Thinkstock hellomagazin
Tagovi: dekor nameštaj