Stiv Džobs - odvažan, briljantan i brutalan u novom dokumentarcu

Stiv Džobs - odvažan, briljantan i brutalan u novom dokumentarcu

Autor: | 30/08/2015

0


Četiri godine nakon smrti, suosnivač kompanije „Epl“, Stiv Džobs i dalje fascinira javnost, a ove jeseni stižu dva filma koja analiziraju njegov život i karijeru.

Za nagrađivanog autora dokumentarnih filmova, Aleksa Gibnija, vreme je da se ponovo proceni perfekcionista koji je uneo revoluciju u način kojim ljudi komuniciraju, ali čiji je odnos prema prijateljima, porodici i saradnicima često bio pun kontradiktornosti.

Dokumentarac Stiv Džobs: Čovek u mašini (Steve Jobs: The man in the Machine) suprotstavlja čoveka koji je težio da bude budistički monah i biznismena koji je odbio da prizna očinstvo nad svojim prvim detetom i predvodio kompaniju koja je kineskim proizvođačima „ajfona“ plaćala sitninom i time umanjivala svoje filantropske programe, ostvarujući pritom milijarde dolara profita.

- Imao je fokus monaha, ali bez osećanja - trvdi Gibni u filmu čiji je slogan Odvažan. Briljantan. Brutalan (Bold. Briliant. Brutal).

Dokumentarac, koji stiže u američke bioskope 4. septembra, kombinuje arhivske snimke i razgovore sa novinarima, Džobsovim nekadašnjim prijateljima i bivšim zaposlenima u „Eplu“.

Gibni kaže da nije nameravao da omaložava Džobsa čija je smrt, kao posledica raka pankreasa, 2011. godine izazvala tugu širom sveta kao što obično biva kada premine neka rok zvezda.

- Snimajući ovaj film želeo sam da vidim zbog čega je toliko ljudi, koji nisu poznavali Stiva Džobsa, plakalo kada je otišao - objasnio je autor.

- Postoji tolika strast prema osobi i njenom radu, toliko duboka da se nikakva kritika ne toleriše. Zbog čega je to tako? Zar nije moguće da govorimo o tome koliko su bedno plaćeni radnici u Kini i istovremeno se divimo tehnološkim dostignućima proizvoda kompanije 'Epl' - pita Gibni.

Kako kaže, bilo bi dobro kada bi mogao da postavi Džobsu jedno pitanje.

- Stalno je govorio o vrednostima, vrednostima 'Epla'. Ali voleo bih da pitam Stiva Džobsa koje su njegove lične vrednosti - dodao je reditelj.

Drugo ostvarenje o Džobsu koje će ove jeseni moći da se vidi na velikom platnu je igrani film Stiv Džobs u kome igra Majkl Fasbender, a u bioskope stiže u oktobru.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Promo hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti