Sindrom slomljenog srca

Sindrom slomljenog srca

Autor: | 10/12/2015

0

U medicinskom rečniku slomljeno srce nije eufemizam za srčani udar iako njegovi simptomi (mučnina, otežano disanje, bol) imitiraju infarkt. Osnovna razlika je u tome što srčani udar prouzrokuje začepljenje krvnih sudova, zbog čega je protok otežan, a srčanim mišić slabi, dok kod sindroma slomljenog srca pacijenti ne moraju da imaju nikakvih začepljenja ili probleme s krvotokom - umesto toga privremeno slabi srčani mišić zbog predoziranja hormonima. Kada je reč o kliničkim razlikama, slomljeno srce može u potpunosti da se oporavi i vrati u normalni rad, dok posle srčanog udara zdravstveni status šefa krvotoka više nikada nije isti. Lekari ističu da se sindrom slomljenog srca uspešno leči, ukoliko se osoba na vreme obrati lekaru i postavi prava dijagnoza. Psiholozi će dodati da se slomljeno srce najbolje leči - novom ljubavlju.

Iako se sa izrazom slomljeno srce najčešće srećemo u ljubavnim romanima i filmovima, kardiolozi tvrde da ovo stanje zapravo postoji. Naziva se još i stresna kardiomiopatija, a okidač za nastanak bolesti su obično intenzivan stres, mnogo adrenalina, loša vest ili jači fizički ili emocionalni događaj. Kod većine obolelih od ovog sindroma javljaju se očaj i depresija.

Kada se kaže slomljeno srce, uglavnom se misli metaforički, ali nauka je utvrdila da proživljene emotivne traume mogu da imaju vrlo negativan efekat na srce. To stanje tehnički je nazvano stres-kardiomiopatijom ili sindromom slomljenog srca. Posebno traumatični događaji poput prirodnih katastrofa ili smrti voljene osobe mogu da imaju negativan uticaj na zdravlje srca, jer intenzivni emotivni stres uzročnik je velikih fizioloških promena u telu. Razlog je što u ekstremnim situacijama dolazi do velikog proboja u lučenju adrenalina i drugih hormona stresa, u tolikim količinama da srce postaje predozirano njima, što izaziva toksičnu reakciju i praktično zaustavlja srčani mišić. Kada je preplavljeno hormonima na ovaj način, srce se privremeno ne može kontrahovati, odnosno kucati.

U stanjima prevelikog emocionalnog uzbuđenja hormoni adrenalin i noradrenalin izlučuju se u velikim dozama, blokiraju rad leve srčane pretkomore, pa ona više ne pumpa krv u aortu. Sindrom slomljenog srca češće se dešava ženama, posebno onima u menopauzi jer je smanjeno lučenje estrogena, hormona koji štiti srce. Mnogima od njih srce je prepuklo zbog gubitka partnera, roditelja ili deteta iako većina u svojoj medicinskoj istoriji nije imala kardiološka oboljenja.

Raskid ljubavne veze takođe je dominantan uzrok sindroma slomljenog srca koji može da prouzrokuje veliki stres, izazivajući snažnu emotivnu buru.

Simptomi sindroma slomljenog srca su bol u grudima, kratak dah, nepravilan rad srca i slabost, koji su privremeni, ne zahtevaju posebno kardiološko lečenje, ali su briga bližnjih i pomoć psihologa ili psihijatra neophodni. Pokazalo se i da su antidepresivi i diuretici korisni u terapiji, pacijent se najčešće spontano oporavlja, a najbolji lek je zaborav traumatičnog događaja.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: zdravlje

Najnovije vesti