Čuvajte zdravlje - simptomi koji opominju

Čuvajte zdravlje - simptomi koji opominju

Autor: | 28/10/2012

0

Postoje situacije kada se naše telo iznenada protrese zbog neočekivanog spazma ili naglog probadajućeg bola u grudima, što nimalo nije prijatno. U takvim trenucima svašta nam prolazi kroz glavu. Svako je nekada doživeo različite probadajuće bolove, grčeve, klokotanja i krckanja, ali nikada nismo načisto da li su to znaci ozbiljnih poremećaja ili samo bezopasna, kratkotrajna odstupanja od stabilnog stanja.
Prilikom probadajućeg bola u grudima odmah pomislimo na mogućnost srčanog udara, a najčešći uzrok je, u stvari, mišićni spazam. Ukoliko bol prođe relativno brzo, nema razloga za brigu, jer iznenadni, intenzivni bol u grudima verovatno je samo znak grča međurebarnih mišića.
Nekad se javlja i iznenadno sevanje sa leve strane grudnog koša, što većinu neupućenih osoba ubedi da je reč o srčanom udaru. Ipak, to je bezopasni bol čiji uzrok nije poznat, a koji može potrajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Međutim, pojava jakog bola u grudima, najčešće tačno iza grudne kosti, praćen slabošću, mučninom, znojenjem i osećajem nedostatka daha, verovatno znači srčani udar. To je razlog što je opšte pravilo da bi svaki bol koji duže traje trebalo ozbiljno shvatiti, odmah pozovati hitnu pomoć, a dok ona stigne, nije loše sažvakati tabletu aspirina koji će usporiti zgrušavanje krvi i poboljšati krvotok u srcu.
Situacija koju svako dramatično doživi je pojava krvi u stolici kada se automatski pomisli na rak debelog creva, a najčešće je reč o hemoroidima. Ako primetite svetlocrvenu krv ili takve mrlje na toalet papiru, verovatno imate hemoroide ili analnu fisuru, to jest malu pukotinu na kožno sluzokožnoj granici analnog kanala koja se javlja usled tvrde stolice. Tamnocrvena krv pomešana sa stolicom ukazuje na mesto krvarenja negde u gornjim delovima gastrointestinalnog trakta. Ako je krvarenje bezbolno, uzrok može biti polip debelog creva ili unutrašnji hemoroidi. Pojava stolice crne kao katran ukazuje na krvarenje iz početnih delova gastrointestinalne cevi, obično iz čira na želucu ili dvanaestopalačnog creva. Ako se krvarenje ponavlja, potrebno je javiti se lekaru i zakazati endoskopski pregled.
Kod mnogih osoba, mlađih i starijih, javlja se klecanje kolena kada se pomisli na oštećenje zgloba. U stvari, koleno nekada može tako naglo da popusti, da pomislite da vas je metak pogodio u nogu. Preskok ili krckanje koje tada osetite posledica je refleksne inhibicijevašeg kvadricepsa. Reč je o zaštitnom refleksu, koji je isti kao onaj koji se javi kad zgazite na ekser. Vaš kvadriceps pokušava da sačuva bolno koleno tako što uklanja teret sa njega. Labavost kolena je verovatno znak da se potrošila hrskavica ispod čašice kolena, čija je uloga da amortizuje pokrete. Jači kvadricepsi smanjuju stres kolena, apsorbujući težinu i udarce, a da biste ih ojačali, važno je vežbati ispružanje kolena. Lezite na leđa i postavite zamotan peškir ispod povređenog kolena. Ispravite nogu, držite je tako pet sekundi, a zatim opustite. Radite deset ponavljanja, dva puta dnevno.
Zatim, oštar bol ispod pazuha koji se naglo pojavljuje i brzo nestaje, verovatno je posledica mišićnog spazma, ali može biti izazvan i upalom plućne maramice. Masaža i lagano istezanje ruke mogu da smanje spazam, dok nesteroidni antiinflamatorni lekovi smanjuju bol. Ako je bol u pazuhu tup, a pri tom možete da napipate sitne čvoriće, bolno osetljive na dodir, onda verovatno imate otok limfnih čvorova. To se redovno dešava kad se vaš organizam bori sa infekcijom. Lekaru bi se obavezno trebalo obratiti ukoliko postoji bilo kakav otok ili dugotrajan bol.

JAKA GLAVOBOLJA

Svako ko dobije jaku, iznenadnu glavobolju, odmah pomisli da ima tumor na mozgu, a u stvari je reč o migreni, tenzionoj ili klaster glavobolji. Migrena proizvodi jak, pulsirajući bol, obično lokalizovan s jedne strane glave. Često je prate mučnina i preosetljivost na svetlost. Osobe koje boluju od migrene obično prvi napad imaju pre dvadesete godine. Ukoliko osoba ima više od četrdeset godina i nije ranije imala glavobolje, verovatno ima tenzionu ili klaster glavobolju. Tenziona glavobolja stvara osećaj tupog pritiska ili stezanja glave, naročito čela, dok se klaster glavobolja ispoljava iznenadnim jakim bolom, tipično lokalizovanim sa jedne strane lica, najjačim u predelu oka. Simptomi tumora mozga zavise od njegove veličine, lokalizacije i brzine rasta, a najkarakterističniji simptom su jutarnje glavobolje. Ako se često budite sa glavoboljom, javite se lekaru da biste isključili mogućnost tumora. Takođe bi trebalo da odete na pregled ako se vaša glavobolja pogoršava u situacijama koje povećavaju pritisak unutar glave, kao što su kijanje, kašalj ili fizička aktivnost.

Priredila: Snežana Milošević

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti

Pročitajte još

Najnovije vesti