Sve za zdrav način života potraži u veb prodavnicama!

Sve za zdrav način života potraži u veb prodavnicama!

Autor: | 28/09/2018

0

Živeti zdravim načinom života ne znači provoditi svakodnevno sate i sate u teretani i za ručak jesti samo salatu. Živeti zdravo znači donositi jednostavne i zdrave odluke kojih se lako držati bez obzira na haotičnu svakodnevicu.

Glavni trik u postizanju zdravijeg načina življenja krije se u malim svakodnevnim odlukama poput one da se popnete stepenicama umesto liftom, ili one da pojedete barem jednu voćku na dan ili da popijete onu ekstra čašu vode. Sve su to sitne promene koje neće bitno uticati na vašu svakodnevicu, ali će doneti neizmerno puno pozitivnog efekta na vaše zdravlje i kvalitet života.

Fundamentalne osnove zdravog življenja su: redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana i zdravi životni izbori. Ovo su osnove koje bi trebale da postanu sastavni deo svakog vašeg dana:

Krećite se više

Fizička aktivnost je ključ uspeha u postizanju zdravog životnog stila. Treba se puno i redovno kretati i ne dozvoliti da aktivnosti budu samo ponekad, sa vremena na vreme. Iako bi fitnes rutina ili set vežbi koje bi redovno izvodili bio idealan izbor, za početak možete vrlo postepeno i umereno da krenete sa svojim aktivnostima. Pokušajte sa ovim:

  • Prošetajte do kolege na drugom kraju kancelarije, umesto da mu pošaljete mejl
  • Parkirajte dalje od zgrade i prošetajte se
  • Idite stepenicama, ne liftom
  • Bavite se kućnim poslovima
  • Izvedite psa u dugu šetnju

Nemojte se bojati da koristite aparate za zdravlje

Ako želite da se pobrinete za zdrav, srećan i dugovečan život nema ništa loše u tome da iskoristite pomoć svega što vam je dostupno. Pri tome mislimo i na razne uređaje i aparate za zdravlje koji vam mogu pomoći da se osećate bolje i zdravije. U sezoni hladnih zimskih meseci koristite inhalator, ako vas bole mišići od vežbanja ili ukočenosti pomozite sebi sa kvalitetnim aparatom za masažu i obavezno kod kuće imajte pri ruci aparate poput merača pritiska, toplomera i vage za kontrolisanje telesne težine.

Treba više stajati

Većinu svakodnevice provodimo sedeći – za radnim stolom, ispred televizora, na sastancima ili uz telefon. Sedeći način života veliki je problem današnjice i značajno utiče na naše zdravlje. Prema tome, promenite svoje navike i razbijte rutinu sedenja povremenim stajaćim pauzama. Ako imate problema sa težinom, male promene svakodnevne rutine biće itekako dobri za vaše zdravlje, ali i za gubitak viška kilograma.

Zdravo se hranite

Kada je reč o zdravim načinima ishrane, dostupno je bezbroj teorija i predloga kako možete da promenite svoje navike u ishrani – previše izbora ponekad može biti konfuzno, ali već i sitnim promenama u ishrani možete da napravite velike pozitivne pomake. Unatoč brojnim teorijama o tome šta je zdrava i kompletna ishrana, većina stručnjaka se slaže da unosimo previše šećera, da jedemo prevelike porcije i da nam je hrana na tanjiru siromašna u raznolikosti. Zdrava ishrana podrazumeva i izbalansiran unos potrebnih vitamina i minerala koje je ponekad teško kontrolisati samom ishranom pa vredi razmisliti i o zdravim i potrebnim dodacima ishrani.

Zavolite kuvanje

Previše konzumiramo gotovu, industrijski pripremljenu hranu, to je neosporna činjenica. Birati sezonske namirnice i kuvati kod kuće znači zdravo se hraniti. Gotova hrana često je siromašna svim nutrijentima koji su nam potrebni, a obiluje prekomernim mastima, soli i konzervansima. Pa iako možda niste skloni kuvanju, jednom kad uhvatite naviku shvatićete koliko koristi imate od kod kuće pripremljenih jela, raznovrsne i bogate ishrane. Jednostavno pravilo kojeg možete da se držite je da za svako jelo birate raznovrsne sezonske namirnice drugačijih boja.

 

 

Marija Milenković Bigstock/Idealno.rs
Tagovi:

Pročitajte još