Nišvil ne zaboravlja legende:  Muzički omaž Šabanu Bajramoviću i Esmi Redžepovoj

Nišvil ne zaboravlja legende: Muzički omaž Šabanu Bajramoviću i Esmi Redžepovoj

Autor: | 25/07/2017

0

 

Ovogodišnji program "Prijatelji Šabanu" održaće se 8. i 9. avgusta u Amfiteatru na keju U Nišu, pored spomenika Šabanu Bajramoviću.

Među izvođačima prve večeri nastupiće i orkestar "Esma's Band Next Generation" koji je pratio legendarnu Esmu Redžepovu na mnogim svetskim festivalima.

Nišvil džez festival je, inače, prvi spojio kralja i kraljicu romske muzike davne 2005. godine, a Esma Redžepova je 2008. u Sava centru nastupala na koncertu posvećenom tada preminulom Šabanu Bajramoviću, prenosi Tanjug.

Uz to, Redžepova je 2010. godine donatorski pomogla i izgradnju spomenika Šabanu na Keju.

Nišvil je prvi dan ovogodišnjeg programa na River stejdžu simbolično nazvao "For Esma", baš kao što je Peti Ostin svoj nastup na Nišvilu nazvala "For Ella" i posvetila ga kraljici džeza Eli Ficdžerald.

Tačno na dan rođenja Esme Redžepove, 8. avgusta nastupiće originalni Esmin sastav koji predvodi Simeon Atanasov, njen sin, a Esmine pesme interpretiraće Eleonora Mustafovska.

Pored Esminog orkestra, na River stejdžu nastupiće i Marko Luis, "Muhi Tahiri & friends", "Lilly of the West", "Jažotheria Band" i "Pasivni posmatrači prirode", a posle ponoći biće emitovani i filmovi o Šabanu Bajramoviću, u sklopu Nišville Movie Summita.

Nišvilov program na keju je tradicionalno besplatan za posetioce, a ovogodišnje osmo izdanje programa "Prijatelji Šabanu" je prvi put pomoglo Ministarstvo kulture sa 200.000 dinara.

Hellomagazin.rs