Gimnazijalac Prle voleo najlepše devojke: Ovako je patrijarh Porfirije izgledao u mladosti FOTO

Gimnazijalac Prle voleo najlepše devojke: Ovako je patrijarh Porfirije izgledao u mladosti FOTO

Autor: | 24/04/2024

3

Patrijarh Porfirije, koji se poslednje tri godine nalazi na čelu Srpske pravoslavne crkve, rođen je pre 62 godine u Bečeju kao Prvoslav Perić. Odrastao je u Čurugu, gde je završio osnovnu školu. Odatle je kasnije krenuo u svet.

Miloš Tešić/ATAImages

 

Kako je patrijarh Porfirije izgledao u mladosti, sa nepunih 18 godina, svedoči crno-bela fotografija iz 1977. godine. Na njoj je sa najboljim drugom iz tih dana, Dušanom Delićem, koji danas živi u Čikagu.

U vreme kada je nastala slika Prvoslav Perić bio je šesnaestogodišnji gimnazijalac. Krasila ga je bujna kosa, a iako prilično mlad nosio je odelo i kravatu. 

Pročitajte: Zarekao ih je da rode decu i za njega - Ovo su brat i sestra patrijarha Porfirija

– Naš Prle je bio odličan učenik, ali i dobar sportista, posebno stonoteniser. Nosio je malo dužu kosu, slušao rokenrol i gotovo sve devojke su bile zaljubljene u njega. Uvek je bio odmeren, lepo vaspitan, veliki prijatelj koji je svima želeo da pomogne – svedočio je u jednom intervjuu prijatelj patrijarha Porfirija.

Privatna arhiva

 

Dušan i Prvoslav počeli su da se druže kada su krenuli u školu i nastavili da neguju prijateljstvo. Izlazili su na korzo u Čurugu, slušali su Dženis Džoplin i Boba Dilana, "Azru" i "Smak", čitali su Dostojevskog, delili garderobu. 

– Kao dečkići smo radili u polju, kopali kukuruz, repu i hmelj da bismo zaradili novac da odemo na more i na koncerte, ali i da kupimo ploče i farmerke.

Dušan Delić je u razgovoru za Informer otkrio i malo poznate pojedinosti vezane za emotivni život Prvoslava Perića.

– Nas dvojica nismo bili kavgadžije, već fini momci. Verovatno su zato devojke volele da budu u našem društvu i, da budem iskren, zabavljali smo se s najlepšim curama u Čurugu i okolnim mestima.

Privatna arhiva

 

Kada se opredelio za monaški život, Prvoslav Perić zarekao je brata i sestru da rode što više dece, i za njega.

U Čurugu i dalje živi patrijarhova sestra Željka, koja je direktorka lokalne osnovne škole. Sa suprugom Božidarom ima petoro dece – tri sina i dve ćerke.

Brojnu porodicu ima i patrijarhov brat Srđan, protojerej Đurđevskog hrama u Somboru. On je otac osmoro dece – pet sinova i tri ćerke, a dobio je i jedno unuče.

 

 

Komentari (3)

Loading
Nina 22:10 25.04.2024
Odgovori

Lep covek.Mislim da je sa monaskim zivotom doziveo dusevni mir,koji je tesko naci u obicnom zivotu sa neprodihovljenim ljudima

hellomagazin.rs M.A./ATAImages