Kad devojčica odraste bez oca kakav život joj je zapisan?

Photo by Christian Bowen on Unsplash

U današnje vreme sve je više takozvanih “krnjih porodica”, a najčešće su to majke koje same odgagjaju decu. Za neke su ti očevi prisutni u životima svoje dece na određen način, za neke nikada nisu ni postojali, ali kako izgleda život koji će živeti devojčica koja uz sebe nije imala očinsku figuru?

Kada čujete ženu da kaže da je dete rodila za sebe, psiholozi već pretpostavljaju kakve će probleme te žene imati u budućnosti sa suprotnim polom, ali i kakve su probeme imale ranije. Te žene nisu odrastale uz pozitivnu sliku muškarca. Nisu imale na šta da se oslone kada je u pitanju model veze između muškarca i žene.

Njima je teško da izgrade društvene i intimne odnose; oni su često problematični. Baš zbog toga se ovakve žene često nađu u surovim uslovima i pristaju na besmislena “muška” pravila vrlo brzo.

Photo by Joseph Gonzalez on Unsplash

One nesvesno traže oca u vezi i pokoravaju se, kažu psiholozi.

Mnoge od njih zapravo i ne znaju šta znači voleti muškarca. Od njih očekuju ljubav, zaštitu, finansijski stabilnost i poštovanje – ono što nisu imale tokom odrastanja. Zbog toga padaju na ljubaznost muškarca i u njemu vide vrednosti koje nikada nisu imale od oca. 

Zbog pažnje i brige koju joj pruža, žena počinje da oseća privrženost prema muškarcu, mešajući je s ljubavlju. Zbog toga često biraju starije muškarce.

Neke žene koje su odrasle bez oca čeo život provedu čekajući pravog muškarca, odnosno muškarca sa osobinama koje smatraju da otac treba da ima. Sa druge strane, dosta njih traži muškarca, ali prema njemu ima negativan stav i ne poštuje ga, podsvesno se sveti ocu kojeg nema, koji ju je napustio, a pritom i ne zna kako muško-ženski odnosi treba da izgledaju.

Šta bi muškarci trebali da znaju o ovakvim ženama i njihovom emotivnom biću, pročitajte na sledećoj strani

hellomagazin.rsUnsplash

Više o temama: