Kad se pomene ime Mire Banjac, prvo što nam padne na pamet su raskošni glumački dometi i toplina kojom zrači na sceni i van nje.
Ali iza kamere, ova dama nosi još jednu ulogu – onu domaćinsku, s mirisima detinjstva i ukusima koji greju dušu. Među mnogim talentima koje poseduje, jedan se posebno izdvaja – kuvanje kao i recept Mire Banjac za krofne i to sremačke.
M.M./ATAImages
Mekane, nežne i nepogrešivo uspešne, baš kao i ona, krofne koje je slavna glumica otkrila pre deset godina danas su jednako voljene.
– Pronašla sam ga pre mnogo godina u knjižici koju sam dobila uz jedan časopis, a u kojoj su bili recepti poznatih ličnosti.
– Od tada mu se redovno vraćam, ako ih probate mislim da će i vas oduševiti zbog ukusa – tvrdila je ranije slavna glumica.
– Maslac i limunova korica u testu daju im poseban ton. Pospite ih šećerom u prahu i vanilin šećerom, napunite nekom finom marmeladom i uživajte… Posebno dobar recept za početnike jer ako vam malo i ne uspeju po izgledu kako ste želeli, ukus će sve nadoknaditi – rekla je Mira.
Pročitajte Aleksandra Vasković pravi najbolju rusku salatu, Bojan i deca je obožavaju
Sastojci:
500 g. brašna
3,5 dcl. mleka
3 žumanca
60 g. šećera
50 g. maslaca
20 g. svežeg ili 10 g. suvog kvasca
izrendana korica jednog limuna
malo soli
ulje za pečenje
youtube printscreen
Svi sastojci neka budu sobne temperature.
Priprema:
U mlako mleko dodati šećer, so i kvasac, izmešati i ostaviti na toplom mestu desetak minuta da kvasac naraste. Mikserom dobro umutiti maslac, žumanca, šećer i limunovu koricu.
Dodati brašno i mleko sa kvascem, mutiti mikserom dodatkom za testo nekoliko minuta, staviti na sto posut brašnom i još malo ručno izraditi da se dobije homogeno i glatko testo. Jedan veći sud blago namazati uljem, staviti testo, dobro ga pokriti ili zatvoriti i ostaviti da raste na toplom mestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.
Pročitajte Savršeno ide uz pečenje, gotov za tren oka - Milica Milša ima sjajan recept za uskršnju trpezu
Testo pažljivo izvaditi i na površini posutoj sa brašnom, rastanjiti ga na debljinu oko 7 mm. vaditi krofne prečnika 7 cm ili koju veličinu želite. Pokrijte ih i ostavite još dvadesetak minuta. Ulje zagrejati na umerenoj temperaturi, stavljati krofne u ulje gornjom stranom na dole. Peći dok ne porumene sa obe strane, nekoliko minuta.
Mora se paziti da ulje ne bude suviše vrelo jer će se samo ispeći i potamneti spoljni sloj krofne a sredina će ostati nepečena.
youtube printscreen
Pročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)