Kad se pomene ime Mire Banjac, prvo što nam padne na pamet su raskošni glumački dometi i toplina kojom zrači na sceni i van nje.
Ali iza kamere, ova dama nosi još jednu ulogu – onu domaćinsku, s mirisima detinjstva i ukusima koji greju dušu. Među mnogim talentima koje poseduje, jedan se posebno izdvaja – kuvanje kao i recept Mire Banjac za krofne i to sremačke.
M.M./ATAImages
Mekane, nežne i nepogrešivo uspešne, baš kao i ona, krofne koje je slavna glumica otkrila pre deset godina danas su jednako voljene.
– Pronašla sam ga pre mnogo godina u knjižici koju sam dobila uz jedan časopis, a u kojoj su bili recepti poznatih ličnosti.
– Od tada mu se redovno vraćam, ako ih probate mislim da će i vas oduševiti zbog ukusa – tvrdila je ranije slavna glumica.
– Maslac i limunova korica u testu daju im poseban ton. Pospite ih šećerom u prahu i vanilin šećerom, napunite nekom finom marmeladom i uživajte… Posebno dobar recept za početnike jer ako vam malo i ne uspeju po izgledu kako ste želeli, ukus će sve nadoknaditi – rekla je Mira.
Pročitajte Aleksandra Vasković pravi najbolju rusku salatu, Bojan i deca je obožavaju
Sastojci:
500 g. brašna
3,5 dcl. mleka
3 žumanca
60 g. šećera
50 g. maslaca
20 g. svežeg ili 10 g. suvog kvasca
izrendana korica jednog limuna
malo soli
ulje za pečenje
youtube printscreen
Svi sastojci neka budu sobne temperature.
Priprema:
U mlako mleko dodati šećer, so i kvasac, izmešati i ostaviti na toplom mestu desetak minuta da kvasac naraste. Mikserom dobro umutiti maslac, žumanca, šećer i limunovu koricu.
Dodati brašno i mleko sa kvascem, mutiti mikserom dodatkom za testo nekoliko minuta, staviti na sto posut brašnom i još malo ručno izraditi da se dobije homogeno i glatko testo. Jedan veći sud blago namazati uljem, staviti testo, dobro ga pokriti ili zatvoriti i ostaviti da raste na toplom mestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.
Pročitajte Savršeno ide uz pečenje, gotov za tren oka - Milica Milša ima sjajan recept za uskršnju trpezu
Testo pažljivo izvaditi i na površini posutoj sa brašnom, rastanjiti ga na debljinu oko 7 mm. vaditi krofne prečnika 7 cm ili koju veličinu želite. Pokrijte ih i ostavite još dvadesetak minuta. Ulje zagrejati na umerenoj temperaturi, stavljati krofne u ulje gornjom stranom na dole. Peći dok ne porumene sa obe strane, nekoliko minuta.
Mora se paziti da ulje ne bude suviše vrelo jer će se samo ispeći i potamneti spoljni sloj krofne a sredina će ostati nepečena.
youtube printscreen
Pročitajte još
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
18/12/2025
Saznajte višeRoland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
Roland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
18/12/2025
Saznajte višeOve "otrovne strele“ danas izbacite iz spavaće sobe, ogledalo odmah
Feng šui saveti za spavaću sobu koje ćete odmah primeniti
14/12/2025
Saznajte višeVreme je za prazničnu trpezu: Milica Milša ima savršen recept za rusku salatu
Recept Milice Milše za rusku salatu
13/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)