Pečenje je, uglavnom, neizostavan deo božićne trpeze. I većina ga već unapred rezerviše i kupuje na "proverenim" mestima.
A da li ste znali da je priprema pečenja i u kućnim uslovima jednostavna? Većina misli da je za to potrebno određeno znanje, a i veštine.
Pixabay
Međutim, vrlo lako možete da ga napravite i sami kod kuće, ukoliko uložite samo malo truda.
Obavezno koristite kvalitetne sastojke. Dakle, bitno je da meso bude lepo i da koristite so koja nije previše sitna. Malo truda i pečenje će biti sočno i mekano iznutra, a korica hrskava i slana.
Sastojci:
1. komad svinjske plećke sa kožicom (oko 3 kilograma)
2. 3 kašike soli
3. 2 kašike bibera
4. maslinovo ulje
Pročitajte: Ove jeseni sarme će se spremati isključivo po receptu Suzane Mančić
Priprema:
Meso dobro osušite tapkajući ga papirnatim ubrusima. Kuvari svinjsku plećku ostave preko noći u frižideru, nepokrivenu, jer frižider izvuče vlagu iz mesa. Čak i sat vremena u frižideru napraviće razliku!
Kada ste dobro osušili meso, rernu uključite na 220 stepeni Celzijusovih.
Najpre začinite svinjetinu sa strane gde nije kožica, pospite trećinom soli i dobro pobiberite, pa trljajte rukama tako da svaki centimetar mesa bude začinjen.
Okrenite potom meso, kožicu po želji zarežite nožem, i dobro premažite maslinovim uljem. Kuvari ovo u šali nazivaju masažom mesa, jer bi zaista trebalo da rukama prelazite preko kožice kao da je masirate.
Pixabay
Tek sada uzmite so i dobro posolite svaki deo, dodatno utrljavajući rukama. So igra ključnu ulogu u pečenju kožice i svaki deo koji ostane neposoljen neće biti hrskav i ukusan već samo tvrd.
Meso položite u pleh, oko njega sipajte malo vode, stavite u rernu i odmah smanjite temperaturu na 160 stepeni. Ukupno vreme pečenja biće dva i po sata, ali je podeljeno na tri dela.
Pecite najpre sat i po, pa proverite da li je sva voda isparila. Ako jeste, dolijte još oko decilitar. Proverite i kožicu, u nekim rernama neće se ispeći ravnomerno, i po potrebi okrenite pleh.
Pecite meso još sat vremena, a onda rernu pojačajte na 240 stepeni Celzijusovih i neka se tako peče trideset minuta.
Pečeno meso izvadite iz rerne i ovlaš pokrijte folijom. To neće smetati kožici, ostaće hrskava, ali će sprečiti da se ostatak mesa isuši.
Neka ostane pokriveno dvadeset minuta, a onda secite nazubljenim nožem na komade široke oko dva centimetra.
Pročitajte još
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
18/12/2025
Saznajte višeRoland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
Roland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
18/12/2025
Saznajte višeOve "otrovne strele“ danas izbacite iz spavaće sobe, ogledalo odmah
Feng šui saveti za spavaću sobu koje ćete odmah primeniti
14/12/2025
Saznajte višeVreme je za prazničnu trpezu: Milica Milša ima savršen recept za rusku salatu
Recept Milice Milše za rusku salatu
13/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)