Đenovska paskvalina, uskršnji recept iz Italije star pet vekova...
Đenovska paskvalina, jasno vam je već po samom imenu, je uškršnji specijalitet iz Italije. Ova tradicionalna slana torta potiče iz 16. veka, a legenda kaže da su je žene iz Ligurije pravile tako što su testo razvlačile 33 puta, u čast Hristovih godina. Fil je od jaja, maslačka, blitve, mladog spanaća, rikota-sira...
Za pecivo otopite 4 do 5 g soli u 280 ml tople vode; umesite 500 g brašna sa posoljenom vodom i 25 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja da dobijete glatko testo; pokrijte ga i ostavite da odstoji jedan sat. Za nadev iseckajte 200 g latica maslačka, 200 g listova radiča, 200 g blitve, 200 g mladog spanaća i 2 mlada luka. U tiganju prodinstajte mladi luk na 3 kašike ulja i jednom čenu belog luka; posle jednog minuta dodajte povrće, posolite da uvene, a zatim izvadite beli luk; dodajte 50 g parmezana i 40 g narendanog pekorina, naseckani majoran, biber, jedno belance i 100 g bivolje rikote. U posudi pomešajte još 150 g rikote sa 100 ml grčkog jogurta, 40 g narendanog pekorina, solju i biberom.
Pročitajte: Brz i kreativan recept kojim ćete obradovati vaše mališane za Uskrs

Getty images
Kuvajte 6 jaja 7 minuta pa ih oljuštite. Podelite testo na 4 jufke, dve od 250 g i 2 od 160 g, te ih razvaljajte u tanke listove. Podmažite kalup za pečenje, čije su stranice dimenzija 20 cm, a dubina 5 cm, obložite ga jednim listom od 250 grama tako da pređe preko kalupa; premažite list uljem, pa pokrijte još jednim listom od 250 grama, takođe podmazanim uljem, i pospite prezlom. Zatim ulijte povrće, a na to mešavinu sira i grčkog jogurta; unutra rasporedite jaja. Pokrijte sa druga dva lista, takođe malo nauljena. Getty images
Pecite na 175°C 50 do 60 minuta. Jednostavnije i brže? Upotrebite pakovanje od 500 grama lisnatog testa.
Pročitajte još
Stigao je King Desire – senzacija na štapiću
Povodom 30. rođendana Frikom predstavio novi ukus sladoleda
24/03/2025
Saznajte višeJeste li probali posni grašak? Slavica Rokvić ima savršen recept
Recept za post iz kuhinje Slavice Rokvić
24/03/2025
Saznajte više20 kg manje bez gladovanja: Evo kako je Nataši Aksentijević to pošlo za rukom
Nataša Aksentijević smršala 20 kilograma
23/03/2025
Saznajte višeLolin i Milin omiljeni desert: Recept za puding kocke Kristine Ćetković i u posnoj varijanti
Recept za puding kocke Kristine Ćetković može biti i u posnoj varijanti
22/03/2025
Saznajte više
Komentari (0)