Đenovska paskvalina, uskršnji recept iz Italije star pet vekova...
Đenovska paskvalina, jasno vam je već po samom imenu, je uškršnji specijalitet iz Italije. Ova tradicionalna slana torta potiče iz 16. veka, a legenda kaže da su je žene iz Ligurije pravile tako što su testo razvlačile 33 puta, u čast Hristovih godina. Fil je od jaja, maslačka, blitve, mladog spanaća, rikota-sira...
Za pecivo otopite 4 do 5 g soli u 280 ml tople vode; umesite 500 g brašna sa posoljenom vodom i 25 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja da dobijete glatko testo; pokrijte ga i ostavite da odstoji jedan sat. Za nadev iseckajte 200 g latica maslačka, 200 g listova radiča, 200 g blitve, 200 g mladog spanaća i 2 mlada luka. U tiganju prodinstajte mladi luk na 3 kašike ulja i jednom čenu belog luka; posle jednog minuta dodajte povrće, posolite da uvene, a zatim izvadite beli luk; dodajte 50 g parmezana i 40 g narendanog pekorina, naseckani majoran, biber, jedno belance i 100 g bivolje rikote. U posudi pomešajte još 150 g rikote sa 100 ml grčkog jogurta, 40 g narendanog pekorina, solju i biberom.
Pročitajte: Brz i kreativan recept kojim ćete obradovati vaše mališane za Uskrs

Getty images
Kuvajte 6 jaja 7 minuta pa ih oljuštite. Podelite testo na 4 jufke, dve od 250 g i 2 od 160 g, te ih razvaljajte u tanke listove. Podmažite kalup za pečenje, čije su stranice dimenzija 20 cm, a dubina 5 cm, obložite ga jednim listom od 250 grama tako da pređe preko kalupa; premažite list uljem, pa pokrijte još jednim listom od 250 grama, takođe podmazanim uljem, i pospite prezlom. Zatim ulijte povrće, a na to mešavinu sira i grčkog jogurta; unutra rasporedite jaja. Pokrijte sa druga dva lista, takođe malo nauljena. Getty images
Pecite na 175°C 50 do 60 minuta. Jednostavnije i brže? Upotrebite pakovanje od 500 grama lisnatog testa.
Pročitajte još
Ovo je Cecino omiljeno jelo, Lidija ga najbolje sprema
Ceca Ražnatović najviše voli da jede ovo domaće jelo
12/07/2025
Saznajte višeThe Prodigy pred prepunom Tvrđavom: Srbijo, imate naše najdublje poštovanje!
The Prodigy pred prepunom Tvrđavom
12/07/2025
Saznajte višeBob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
11/07/2025
Saznajte višeSara Jo objavila novu pesmu Pokvariš mi san: Čekali smo pravi trenutak
Sara Jo objavila novu pesmu
11/07/2025
Saznajte višeSutra je Petrovdan: Za zdravlje dece običaj je da majka spremi ovaj kolač
Petrovdan je veliki praznik na koji mnoge majke spremaju ovaj ukusan kolač
11/07/2025
Saznajte višeChatGPT zna skoro sve! Ali samo ako znaš kako da ga pitaš
Novi AI kurs – kako koristiti Chat GPT u Cubes School
11/07/2025
Saznajte više
Komentari (0)