Američki Nacionalni registar za kontrolu telesne težine procenjuje da samo 20 odsto osoba koje drže dijetu smrša sa uspehom i nastavi da se hrani kao i ranije.
Oduvek verujemo da držanje dijete može da pomogne pri mršavljenju, ali to u stvari nije tačno. Dijeta čak može da dovede do gojenja. Evo nekih razloga zašto dobijate kilograme iako ste na dijeti:
Držanje dijete izaziva halapljivost!
Dok tokom dana držimo dijetu očekujući da smršamo, završimo tako što manje jedemo a više gladujemo. Ovo izaziva glad i naši hormoni gladi nas navode da proždiremo hranu, tj. da jedemo mnogo. Zato nas dijeta navodi da jedemo mnogo više nego inače, što dovodi do dodatnog gojenja.
Neredovni obroci dovode do gojenja
Dijeta utiče na brzinu metabolizma. Prema jednoj studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, grupa žena je zamoljena da jede uobičajenu količinu hrane u redovno vreme ili da jede bez reda u bilo koje vreme. Istraživači su primetili da su žene koje su jele u regularnim intervalima sagorevale više kalorija nego kad su konzumirale obroke bez reda. Količina insulina koji se lučio kod žena kada su imale neplaniran obrok je bila manja, što dovodi do gojenja.
Unos zdrave hrane u velikim količinama
Unos zdrave hrane je dobar za nas, ali često zaboravljamo da čak i zdrava hrana sadrži kalorije. Hrana bogata hranljivim materijama kao što je riba, jogurt ili pečena piletina sadrži obilje kalorija i treba da ih konzumiramo u ograničenoj količini kad držimo dijetu i vodimo beleške o unosu kalorija.
Nepridržavanje pravila dijete
Većina osoba na dijeti se obično vraća starim navikama u ishrani nakon što ostvari kratkoročne ciljeve mršavljenja. Prema proceni Nacionalnog registra za kontrolu telesne težine, samo 20 odsto osoba koje drže dijetu smrša sa uspehom i nastavi da se hrani kao i ranije. Takođe je ustanovljeno da osobe na dijeti koje se strogo pridržavaju pravila dijete na duže staze 1,5 puta više ostvaruju i zadržavaju svoj BMI (indeks telesne mase).
Unos hrane sa malo masti u velikim količinama
Često se odlučujemo za proizvode sa malo masti tokom dijete i onda ih unosimo u preteranim količinama, što dovodi do gojenja. Na Univerzitetu Kornel je sprovedeno jedno istraživanje gde su istraživači delili bombone označene kao "sa malo masti" ili "regularne". Primećeno je da je 28 odsto više ljudi uzelo bombone sa malo masti. Istraživači objašnjavaju da to što neki proizvod ima malo masti ne znači i da ima malo kalorija.
Pročitajte još
Kako se čestita Uskrs: Hristos vaskrse, voskrese ili vaskrese?
Kako se čestita Uskrs
05/05/2024
Saznajte višeLjilja Blagojević podelila tajni recept majke Spasenije: Lepši sok od zove nećete napraviti
Sok od zove Ljilje Blagojević
04/05/2024
Saznajte višeDanas je Velika subota, a evo šta nikako ne bi trebalo da radite
Velika subota običaji
04/05/2024
Saznajte višeDanas farbamo jaja: Svaki dom treba da ima crvenu čuvarkuću, evo i zašto
Zašto je čuvarkuća crvene boje
03/05/2024
Saznajte višeDekorativan, kremast i savršeno ukusan: Napravite uskršnji rolat po receptu našeg glumačkog par
Recept za uskršnji rolat
02/05/2024
Saznajte više