Šta se dogodilo sa čuvenom belom haljinom Merilin Monro

Šta se dogodilo sa čuvenom belom haljinom Merilin Monro

Autor: | 30/04/2016

0

Petnaestog septembra 1955. godine, Merilin Monro je stajala iznad rešetki njujorškog metroa u beloj haljini, tokom snimanja filma The Seven-Year Itch. Kada je voz prošao ispod nje, haljina je poletela uvis, dok je Merilin koketno pokušavala da je spusti. Ovaj filmski trenutak traje svega par sekundi, a postao je jedna od najčuvenijih filmskih scena — dok je pomenuta bela haljina jedna od najprepoznatljivijih haljina na svetu.

Scena je ponavljana čak 14 puta. Par desetina fotografa i hiljade posmatrača prisustvovali su istorijskom trenutku. Ipak, nijedna od tada snimljenih verzija nije se našla u filmu, jer je buka posmatrača učinila snimke neupotrebljivim.

Što se haljine tiče, dizajner Vilijam Travila kreirao je kostim za Merilin (on je takođe dizajnirao kostime za Meriline za druge filmove, uključujući i roze haljinu za film Gentlemen Prefer Blondes). Iako Vilijam nije naročito cenio haljinu (jednom prilikom ju je nazvao "bezveznom malom haljinom"), ova njegova kreacija je dostigla neverovatnu slavu. Nakon Vilijamove smrti 1990. godine, njegova skica ove haljine prodata je za 50.000 dolara.

Šta se na kraju desilo sa čuvenom haljinom? Zapravo ju je kupila glumica Debi Rejnolds 1971. godine za 200 dolara, i uključila u svoju kolekciju filmskih kostima i rekvizita.

- Blago je požutela, jer kao što znate veoma, veoma je stara sada - ispričala je glumica Opri.

U junu 2011. godine, Debi je veći deo svoje kolekcije stavila na aukciju, uključujući i čuvenu haljinu. Haljina je prodata za 5,52 miliona dolara, što je najviša cena ikad plaćena za filmski kostim. Kupac je licitirao preko telefona, a haljina je sada deo privatne kolekcije — misteriozni vlasnik nije otkrio svoj identitet.

Haljina je poslednji put u javnosti viđena u oktobru 2012. godine, na Hollywood Costume izložbi u Victoria and Albert Muzeju u Londonu. U poslednji trenutak je omogućeno da haljina bude deo izložbe zahvaljujući još jednoj glumici - Meril Strip.

Kustoskinja izložbe je slučajno ispričala Meril da se nadala da će moći da uključi haljinu Elize Dulitl iz filma My Fair Lady u izložbu. Meril je rekla da zna ko je vlasnik haljine, i da će joj pomoći da je dobije. Ipak, ispostavilo se da žena ne poseduje Ascot haljinu, ali da poseduje Merilinin čuveni kostim. Pristala je da pozajmi haljinu za izložbu, i tako se haljina našla na putu za London, ponovo pod svetlima reflektora.

Komentari (0)

Loading
, Foto:facebook/We love Marilyn Monroe hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti