Ana Bekuta: Najvažnije je biti autentičan, zadržati ono sa čim ste samo vi rođeni

Ana Bekuta dovela liniju do savršenstva

Ana Bekuta nas je zadivila novom figurom kada se početkom septembra na proslavi jubilarnog šezdesetog rođendana pojavila u pripijenoj haljini. Prošle godine odlučila je da se više posveti izgledu, pre svega iz zdravstvenih razloga, jer je određene signale tela na vreme prepoznala kao upozorenje. Iako je poslednje decenije redovan “gost” u sali za fitnes, “obračun” sa viškom kilograma nije se dogodio na strunjači, već u tanjiru, u kome se nalaze samo odabrane namirnice. Ipak, kada je o vitalnosti reč, vežbanje i dalje ima presudnu ulogu. Velika folk-zvezda pokazala je kako na pragu sedme decenije održava kondiciju, a usput nam je otkrila još ponešto.

– Čarobnog štapića za vitku liniju nema. Odlučnost da izgledate najbolje što možete predstavlja ključ uspeha. No, pošto nismo sveznalice, pomoć stručnjaka je dragocena. Svaki organizam priča je za sebe i treba mu prići na jedinstven način. U mom slučaju, konsultant je bila gospođa Klaudija Ademi. Na njenom sam dijetetskom režimu od 5. februara i strogo ga se pridržavam. Naravno, uz redovnu lekarsku kontrolu.

Koliko je povratak na nekadašnju kilažu uticao na vaš svakodnevni život?

– Prosto i konkretno, lakša sam. Sa manje napora obavljam svakodnevnu rutinu, to mi daje satisfakciju. Vraćam se polako u pojedine odevne kombinacije koje sam gotovo otpisala. Laboratorijski rezultati su u granicama normale, što donosi olakšanje i smirenje. Svakako da nije za potcenjivanje i činjenica da sam lepša i sebi i drugima.

Šta je bilo presudno da kažete sebi: “Ana, dosta je bilo, od danas okrećeš novi list”?

Zdravlje, naravno. Čovek sebe prihvata u svim izdanjima, što očekuje i od bližnjih. Međutim, ako je ta ljubav iskrena, prvenstveno se trudi da ne ugrozi svoj život. “Probušila” sam kašiku iz istog razloga zbog kog sam pre nekoliko godina ostavila duvan. Jednostavno, i sebi i drugima potrebna sam živa i zdrava. Dabome, estetika je svima dodatni motiv.

Jeste li imali određeni cilj i vremenski rok u dostizanju željene kilaže?

– Forsiranje rokova, naročito samonametnutih, unosi nervozu i otežava ostvarivanje onoga što ste naumili. Nisam žurila i ignorisala sam vagu. Znala sam da će rezultati sigurno uslediti i osećala sam kako se „topim“.

Ana Bekuta kutak u svom domu uredila za posebnu namenu (foto)

Koliko ste u tom procesu upoznali i prihvatili svoje telo u zrelim godinama?

Pošto mršavljenje nije bilo drastično brzo, moje telo se savršeno adaptiralo, uključujući kožu, verovatno zahvaljujući šetnjama i vežbama.

Jeste li ikada imali problem sa odrazom u ogledalu i na koji način ste se suočavali s tim?

– Ne, bila sam svesna da nisam ni Ava Gardner ni Grejs Keli, ali i da mi, ovakvoj kakva sam, baš ništa ne fali. Iako sam u suštini perfekcionista, oduvek sam znala da spoljašnjost nije presudna za našu sudbinu. Fizička privlačnost ni meni ni mnogim drugim ženama nije donela neku posebnu prednost, ponekad je mogla i da zasmeta. Ne kaže se zalud da je lepota prokleta.

Očigledno je da se osećate odlično u sopstvenoj koži. Da li je za to dovoljan dobar fizički izgled ili je neophodno nešto više?

Nužno je voleti sebe, bezuslovno, i odbaciti one koji vas ne prihvataju i sa ponekim kilogramom, problemom ili borom viška. Samopouzdanje i samopoštovanje neophodni su da biste zablistali i kada niste u najboljem izdanju. Da biste to postigli, morate imati pokriće u onome što ostavljate za sobom.

Istakli ste da vam je u borbi sa viškom kilograma Milutin bio velika podrška, kao i vi njemu. Da li je i emotivna ispunjenost važan sastojak “magične formule” ženske lepote? Slažete li se da ljubav podmlađuje?

Ljudi su najlepši kad vole i kad im je ljubav uzvraćena. Tada sijaju i zrače. To je taj tajanstveni “faktor iks”. Milutin i ja podržavamo jedno drugo u svemu, naročito kada je o zdravlju reč.

Pridržavate li se određenog režima ishrane i koliko vodite računa o onom što se nalazi na meniju u toku dana?

Gospođa Klaudija Ademi propisala mi je dugotrajnu dijetu: da svakodnevno obavezno pojedem jedan kivi i popijem sok od crvenog voća, litar i po čaja od rastavića i isto toliko vode. Ne jedem crveno meso, mleko i mlečne proizvode, so ne konzumiram, ali zato obilato trošim biber i kurkumu. Jelovnik mi je zasnovan na povrću, voću i minimalnim količinama ribe, piletine i ćuretine.

Imate li neki ritual kojim započinjete dan?

Lagan doručak i jutarnje vesti, uz kafenisanje sa Milutinom. To je moj jednostavan, ali divan ritual ulaska u novi dan.

Fotografije, koje su napravljene u vašem domu, pokazuju koliko ste vitalni. Koliko vremena u toku dana izdvajate za vežbanje?

Sve radim onoliko koliko mi prija.

Ana Bekuta se relaksira jogom i pilatesom

Ana Bekuta: Moja je odluka da se ne udam za Milutina

Praktikujete jogu i pilates. Kada ste otkrili njihove blagodeti i ko je zaslužan za to – nčija preporuka ili lična radoznalost?

– I preporuke i radoznalost. Odabrala sam ih zato što ne iscrpljuju, nego relaksiraju.

Da li isključivo vežbate kod kuće ili postoji prostor u koji rado odlazite i radite sa stručnom osobom? Volite li da vežbate u društvu ili vam je lepše kada ste sami?

– Već deset godina verna sam mom treneru Katarini. Radim i kod kuće, a treniram i u sali za fitnes zajedno sa kumom Gocom Teofanović. I solo vežbe i rad u društvu imaju svojih prednosti, tako da ih najradije kombinujem.

Trenirate li intenzivnije pred koncerte? Koliko je kondicija važna komponenta u poslu kojim se bavite?

I mi pevači, baš kao sportisti, moramo da budemo u formi pred nastup. Uoči koncerta puni smo adrenalina, ali ne smemo da se preforsiramo, već težimo idealnoj formuli – da budemo u kondiciji, ali i dovoljno opušteni.

Jeste li doživeli da na sceni ostanete bez daha ili snage?

– Dešavala mi se prolazna slabost, uglavnom zbog nezalečenih respiratornih infekcija.

Gode li vam komplimenti i koliko vas podstiču da istrajno vodite računa o izgledu?

– Nisu presudni, ali gode. Daju dodatni vetar u leđa.

Živimo u vremenu nikad žešćeg terora mladosti, posebno među javnim ličnostima, kojima se konstantno “preti” dolaskom “mlađih i lepših”. Kako se nosite s tim?

– Najvažnije je, bez obzira na godine, ne ličiti ni na koga. Biti autentičan. Zadržati ono sa čim ste samo vi rođeni i što je neuporedivo.

Estetska kozmetika i medicina veliki su saveznici žena koje drže do izgleda. U kojoj meri koristite njihov potencijal i kakav je vaš stav o tome?

– Moja filozofija glasi: opreznost je majka mudrosti. Tačnije – triput meri, jednom seci. Pošto je priroda najveća pametnica, treba je slediti.

Postoji li nešto što biste u ovom trenutku želeli da korigujete na sebi?

– U ovom trenutku “ništa ja tu ne bih dirala”.

Šta je, po vama, istinski eliksir mladosti?

Svest da je život neponovljivo čudo i zahvalnost na njemu. Kakav god da je.

Deana ĐukićLuka Šarac

Više o temama: