Evo kolika je penzija Seke Sablić: Zasluženo ili ne?

Evo kolika je penzija Seke Sablić: Zasluženo ili ne?

Autor: | 23/05/2024

2

Penzija Seke Sablić

Davne 2007. godine na spisku umettnika sa nacionalnom penzijom našla se, između ostalih, i Jelisaveta Sablić Seka.

Jedna je od najnagrađivanijih srpskih glumica.

Osvojila je „Zlatnu arenu” na Festivalu u Puli, četiri puta Statuetu „Ćuran“, „Dobričin prsten“, Oktobarsku nagradu grada Beograda, te prestižnu nagradu „Pavle Vuisić“ za životno delo.

Marija Mladjen / ATAImages

 

Mnogi je s pravom nazivaju srpskom „kraljicom humora”.

Značajne uloge ostvarila je u Ateljeu 212 gde je igrala u predstavama „Čudo u Šarganu“, „Ožalošćena porodica“, „Veliko i malo“ i drugima.

Član ansambla bila je od 1968. do 1993. godine kada je prešla u status slobodnog umetnika. Igrala je i u drugim pozorištima, te neretko osvajala velike nagrade.

Veliku popularnost donela joj je uloga Kristine u komediji „Maratonci trče počasni krug“ iz 1982. godine. Prepoznatljiva je i po ulogama u filmovima „Sekula i njegove žene“, „Kako sam sistematski uništen od idiota“, „Davitelj protiv davitelja“, „Hadersfild“ i drugima.

Pročitajte: Evo kolika je penzija Cece Bojković - Da li je moguće da je tolika cifra u pitanju?

Uporedo sa uspešnom pozorišnom karijerom, Seka Sablić je gradila zavidnu televizijsku i filmsku karijeru. Jedan od svojih prvih filmova snimila je 1968. godine.

Sa kolegom Draganom Nikolićem je debitovala u filmu „Ilustrovani život“ u režiji Srboljuba Stankovića, a po scenariju Miodraga Stanisavljevića.

Veliku popularnost donela joj je uloga pijanistkinje Krsitine u hit komediji „Maratonci trče počasni krug“.

Filmska adaptacija pozorišne predstave Dušana Kovačevića koju je režirao Slobodan Šijan i danas se smatra jednim od najboljih srpskih filmova svih vremena.

Uloga Kristine donela joj je „Zlatnu arenu“ na Filmskom festivalu u Puli. Film je osvojio i nagrade na festivalima u Vrnjačkoj Banji, Montrealu, Marseju i Briselu.

Ata Images

 

Jelisaveta Seka Sablić je rođena 1942. godine u beogradskom naselju Čubura. Njen otac Stevan poreklom je iz mesta Mala Gradusa, nedaleko od Sunje.

Majka joj je bila domaćica, sefardska Jevrejka, rođena i odrasla na Dorćolu.

Stevan je bio krojač koji je imao malu radnju u Mutapovoj ulici. Tim poslom je izdržavao petočlanu porodicu. Seka je odrastala uz dva starija brata, te je, kako kaže, imala status „povlašćenog člana porodice“.

Seka Sablić danas ima 81 godinu i dalje je aktivna glumica, iako je davnih dana otišla u penziju, a njena nacionalna penzija, kao i drugih umetnika na spisku, iznosi 64.730 dinara i dobija se na redovnu penziju, piše Kurir.

 

 

Komentari (2)

Loading
Vidoje 15:08 24.05.2024
Odgovori

treba ukinuti sve nacionalne penzije pa i ovoj godpođi. Veće zasluge imaju mnoge druge profesije.Ovi samo kukaju a žive kso u Holivudu. pogledajte im vile i stanove. Gde im deca studiraju. Pustite te priče o kuknjavi glumaca i pevaljki.

hellomagazin.rs Marija Mlađen/ATAImages