Ona je sestra Tanje Peternek, ni smrt oca Tomislava nije ih spojila

Ona je sestra Tanje Peternek, ni smrt oca Tomislava nije ih spojila

Autor: | 08/04/2024

2

Sestra Tanje Peternek je ona

Proslavljeni fotograf Tomislav Peternek, koji je preminuo u 90. godini života, sahranjen je na Novom bežanijskom groblju.

Katarina Drajić/ATAImages

 

Od velikog umetnika oprostili su se članovi porodice, prijatelji i poštovaoci njegovog stvaralaštva.

Nije prošlo nezapaženo da se ni na komemoraciji, a ni na sahrani nisu pojavile ćerka i unuka čuvenog fotografa, Tanja Peternek i Tamara Aleksić.

Pročitajte: Otac Tanje Peternek Aleksić ispraćen na večni počinak, ćerka i unuke NISU DOŠLE na sahranu!

Cenjena novinarka je u intervjuima koje je davala, kao centralne figure svog detinjstva uvek isticala baku i majku Nadu. O ocu nije govorila, ni lepo ni ružno. Jednostavno, nije ga pominjala.

O prezimenu Peternek, jedinoj sponi sa ocem, ispričala je da je uvek izazivalo veliko zanimanje.

Naročito tokom devedesetih, kada se Slovenija otcepila, jer su svi mislili da je slovenačko.

Prezime je, zapravo, češko – naglasila je Tanja Peternek.

Nakon smrti Tomislava Peterneka, povela se priča ne samo o njegovom umetničkom radu, već i o porodici.

Sestra Tanje Peternek je ona

Tako je do javnosti stiglo ime Olje Peternek, druge ćerke slavnog umetnika.

Ona se prvo obratila gradskim zvaničnicima sa molbom da večna kuća njenog oca bude u Aleji zaslužnih građana.

Katarina Drajić/ATAImages

 

Zatim se pojavila i na komemoraciji, gde je pročitala emotivno pismo u kojem je istakla da je smrt Tomislava Peterneka ostavila veliku prazninu u srcima svih onih koji su prema njemu gajili duboko poštovanje i ljubav.

Pročitajte: Mlađa ćerka Tanje Peternek mamina je kopija, izrasla je u lepoticu koja kao da je sišla sa modne piste (foto)

- Dragi tata, kako su godine odmicale, sve više sam volela da te držim za ruku, upijajući sa njih pege koje su pričale priču o iskustvu i mudrosti.

- Tvoja lula, koja je uvek bila uz tebe, ispunjavala je prostor mirisom koji će zauvek ostati urezan u našim sećanjima. A šešir koji si nosio bio je neizostavan deo tvog stila koji te je činio jedinstvenim.

Bio je tvoj znak pozdrava kada smo se razilazili. Simbol naše jedinstvene ljubavi. I sada mogu da te vidim kako stojiš i mašeš njime, pozdravljajući nas uz osmeh - rekla je, između ostalog, Olja Peternek.

Ako je suditi po objavama na društvenim mrežama, gde dominiraju fotografije sa egzotičnih destinacija, Olja Peternek je od oca nasledila avanturistički duh.

A.K./ATAImages

 

Profesionalna interesovanja usmerila je ka zdravoj ishrani, a na privatnom planu uživa sa suprugom i sinom.

Šestogodišnji unuk Tomislava Peterneka, Ognjen, i sam je poželeo da uputi poslednji pozdrav dedi.

- Jako sam voleo i uvek sam čuvao mog deda Tomu.

- Rastužio sam se kad se razboleo i kada je morao da ode. Važno je da znate, kada je neko živ onda je tu. A kada umre, onda više nije tu.

- Dede i babe su mnogo dragi i dragoceni i moramo ih čuvati - rekao je dečak na komemoraciji.

 

Komentari (2)

Loading
Baka 20:35 09.04.2024
Odgovori

Niste objasnili zasto su sestre otudjene? I zasto je samo jedna bila bliska sa ocem! Bez te informacije, tekst nema smisla.

Vera 22:17 09.04.2024
Odgovori

Zaista mi je zao i ,kao neko ko je izgubio roditelja kojeg je neizmerno voleo, duboko saosecam sa porodicom, posebno doticnom cerkom koja zeli svom ocu da ucini i posmrtnu cast. Nek je g. Peterneku laka zemlja! A opet, kao neko ko se ni sa visokim priznanjimau svojoj struci (a vrlo ozbiljnoj nauci) ne bi usudio ni pomisliti na Aleju zasluznih gradjana i /ili tzv. nacionalnu penziju, jer sigurno ima mnogo zasluznijih i poznatijih ljudi i naucnika, zaista smatram, pa me i ljuti, da je prosto postalo moda i neki "novonormalni" trend , a zapravo razmazenost i rekla bih cak -drskost da se odjednom kod nas tkr. sve glumice, pevaci, sad eto i fotografi pocinju tu sahranjivati ?! Sto bi rekli, "ajmo svi'!?

hellomagazin.rs M.M./ATA Images