Otac Tanje Peternek Aleksić ispraćen na večni počinak, ćerka i unuke NISU DOŠLE na sahranu!

Otac Tanje Peternek Aleksić ispraćen na večni počinak, ćerka i unuke NISU DOŠLE na sahranu!

Autor: | 05/04/2024

3

Otac Tanje Peternek Aleksić sahranjen na Novom bežanijskom groblju

Tomislav Peternek, jedan od najcenjenijih srpskih i jugoslovenskih fotografa, sahranjen je danas u prepodnevnim časovima na Novom bežanijskom groblju na Novom Beogradu.

A.K./ATAImages

 
 

Od velikog umetnika oprostili su se porodica, prijatelji, poštovaoci njegovog stvaralaštva, ali na fotografijama agencija nema njegove ćerke, voditeljke i novinarke Tanje Peternek Aleksić.

Mnogi nisu ni znali da joj je Tomislav otac, s obzirom na to da se u javnosti nisu pojavljivali zajedno.

Pročitajte: Mlađa ćerka Tanje Peternek mamina je kopija, izrasla je u lepoticu koja kao da je sišla sa modne piste

Peternek, rođen 1933. godine u Vinkovcima, rano je ušao u svet fotografije. Od 1970. bio je urednik fotografije u nedeljniku NIN, i na toj dužnosti ostao sve do penzionisanja 1993. godine.

Uporedo uz rad u foto-novinarstvu, Peternek se bavio i primenjenom fotografijom, reklamnom, modnom i podvodnom. Sarađivao je sa velikim svetskim agencijama i uglednim listovima, bio je i akreditovani dopisnik pri Ministarstvu informisanja Jugoslavije.

Katarina Drajić/ATAImages

 

Ceo život podredio je svojoj profesiji. „Fotografija je uvek bila u prvom planu”, govorio je.

„Smatram da fotografija treba da se čita kao što se čita i tekst. Ako nema šta da se pročita na njoj, ona ne vredi”, isticao je Peternek koji je, između ostalog, zabeležio najznačajnije domaće i međunarodne događaje, ratne sukobe, demonstracije i prirodne katastrofe.

A.K./ATAImages

 

A.K./ATAImages

 

U vestima koje su pominjale odlazak Tomislava Peterneka naglašavalo se da je bio otac voditeljke Tanje Peternek i deda glumice Tamare Aleksić.

Međutim, njih dve nisu viđene ni na sahrani ni na komemoraciji, što govori u prilog kuloarskim glasinama da nisu bili u dobrim odnosima.

Milan Maričić/ATAImages

 

S druge strane, na komemoraciji je govorila Olja Peternek, druga ćerka slavnog fotografa. Ona se od oca oprostila dirljivim rečima:

- Dragi tata, kako su godine odmicale, sve više sam volela da te držim za ruku, upijajući sa njih pege koje su pričale priču o iskustvu i mudrosti.

Tvoja lula, koja je uvek bila uz tebe, ispunjavala je prostor mirisom koji će zauvek ostati urezan u našim sećanjima. A šešir koji si nosio bio je neizostavan deo tvog stila koji te je činio jedinstvenim. Bio je tvoj znak pozdrava kada smo se razilazili. Simbol naše jedinstvene ljubavi. I sada mogu da te vidim kako stojiš i mašeš njime, pozdravljajući nas uz osmeh – rekla je Olja Peternek i poručila ocu da će joj nedostajati njihove jutarnje kafe.

Katarina Drajić/ATAImages

 

 

 

Od tebe sam naučila da budem hrabra, da sledim svoje snove i da nikada ne odustajem.

 

Komentari (3)

Loading
Da li 17:31 05.04.2024
Odgovori

Da li je Tomislav Peternek poznat po svojoj najstarijoj cerci pa ovakav naslov ili je on bio licnost za sebe, veliki umetnik i da ne nabrajam jos mnogo toga. Na stranu sto ta ceka nije ni dosla na sahranu.

Vera 23:01 06.04.2024
Odgovori

Tužno sto ćerka i unuka nisu došle. Sa druge strane još tuznije ako za života nisu bile u dobrim odnosila sa ocem i dedom.

Dragon 07:57 07.04.2024
Odgovori

Da joj nije tate, postala bi novinar NIKAD. Tati da nije Udbe, nikada ne bi uspeo...posebno ne kao fotograf .

hellomagazin.rs A.K./ATAImages