Evo kolika je penzija Slavka Štimca: Da li je zaslužio toliko?

Evo kolika je penzija Slavka Štimca: Da li je zaslužio toliko?

Autor: | 03/04/2024

14

Penzija Slavka Štimca je ovolika

Glumac Slavko Štimac započeo je glumačku karijeru kao jedanaestogodišnji dečak u filmu „Vuk samotnjak” 1972. godine.

Mateja Stanisavljevic/ATA Images

 

- Do toga je došlo gotovo slučajno, jer je ekipa filma došla u školu, tražila je decu za film i time su mi potpuno promenili život - otkrio je jednom prilikom Štimac.

Pročitajte: Ovo je sin Slavka Štimca - Vid je doktor ekonomskih nauka i neverovatno liči na slavnog oca FOTO

Jedan je od retkih glumaca čije odrastanje je publika na prostoru bivše Jugoslavije mogla da prati kroz njegove uloge. 

Iako nikad nije pokušao da upiše Fakultet dramskih umetnosti, Slavko Štimac ostavio je neizbrisiv trag u našoj kinematografiji.

Penzija Slavka Štimca je ovolika

Teško je pobrojati sve uloge koje je ostvario od detinjstva do danas, a „Varljivo leto 68”, „Specijalno vaspitanje”, „Sjećaš li se Doli Bel” ili „Podzemlje” samo su neki od naslova koji su ga proslavili.

Glumačka zvezda regiona i miljenik publike uvek se trudio da, kad nije na poslu, živi skromno i povučeno, a u dugogodišnjoj karijeri retko je davao intervjue.

Radule Perisic/ATAImages

 

Sa suprugom Vesnom Golubović u skladnom je braku od 1997, a u prvom braku sa Majdom Vojniković dobio je sina Vida. Zanimljivo je da su obe izabranice Slavka Štimca umetnice, tačnije slikarke, međutim, o njima od glumca nismo čuli ni reč.

Slavko Štimac danas ima 63 godine, a prošle godine odlukom Vlade Srbije našao se na spisku umetnika koji su dobili nacionalnu penziju.

Naime, Vlada Srbije usvojila je na sednici predlog komisije o dodeli priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.

Dvadeset umetnika, među kojima su Aleksandar Berček, Slavko Štimac, Radoš Bajić i Dejan Savić, dobijaće do kraja života dodatak od 64.730 dinara na redovnu penziju, tzv. nacionalnu penziju, piše Kurir.

 
 

Komentari (14)

Loading
Радмила 00:22 04.04.2024
Odgovori

Па није лако са 64 хиљаде, али шта ћемо? И ја сам ове године добила пензију, и нећете веровати баш оволику, као професор. А неко из власти рече, да толико не би има ни за дан два. Али они су сигурно ,неки посебни. Па нека им је на част!!!

Рашо 09:25 04.04.2024
Odgovori

О чему је овде реч? Славко ће, као и сви други, добри онолико колико је издвајао док је радио. Шта ту није јасно? Популарност, нечија наклоност и низ других ствари на то не утичу и не треба. Поврх тога, добиће и тзв. националну пензију. Лично мислим да се та врста примања даје олако и без јасно одређених правила. Такође, та примања се дају само тзв. уметницима а никоме из осталих области људског делања што је озбиљан облик дискриминације!

Mile 15:13 04.04.2024
Odgovori

Nacionalne penzije su uvedene kada se saznalo da neki umetnici koji su zaista bili dobri, koji su dosta radili, ne mogu da žive od penzije. Ali se kao i sve kod nas obesmislilo. Umetnicima treba dati mogućnost da rade dok mogu, a osnovna penzija treba da bude dovoljna za život i umetnicima i svima koji su radili. Ovakve nacionalne penzije su bacanje koske građanima. U najlošije položaju su umetnici koji se bave likovnom i primenjenom umetnošću, ali o njima ne pišete. Bez ateljea i galerija,sve sami finansiraju.

Rados Bajic 19:42 04.04.2024
Odgovori

Ali Rados Bajic!!! Pa on je uzeo toliko para iz budzeta za snimanje nizerazrednih serija i filmova... i to je malo, nego je on neka velicina, pa jos treba da prima nacionalnu penziju. Nema srama.

Bosiljka Boban 02:31 05.04.2024
Odgovori

Slabko štimac je izvanredan glumac i sigurno je zaslužio još viši nivo nacionalne penzije.

Toplica 18:09 05.04.2024
Odgovori

Sramota neko KO je radio 35 godina 20 hiljada a Oni nacionalnu penziju 64 hiljade narodu uzimaju a oloshima I neradnicima daju . Nasoze da spasi samo revolucija .

zoki 18:55 05.04.2024
Odgovori

Nacionalna penzija treba da bude PRIZNANJE A NE SOCIJALNA POMOĆ....ali kod nas je sve DEVALVIRANO...zato smo tu gde smo...

Zeljko 11:36 06.04.2024
Odgovori

Zasluzuje,nezaboravne uloge 70ih godina u filmovima koji su svima nama ostali u secenju i kao secanje na srecne dane. Nije gospodo ovde u pitanju ekonomski aspekt,Bercekova uloga kao Milosa Obrenovica je za vecnost ,zasluzuje ovu vrstu priznanja svakako.Manite se demagogije tipa uranilovke i u vidu penzija,budite umetnici ako je to tako lako i dobijte i vi tu vrstu priznanja.Sve nacionalne penzije zajedno su kap u moru u budzetu u kojem se rasipa i prosipa na sve strane,ali vidi vraga ,glasacima upada u oci i smetaju samo nacionalne penzije. :)

Zoran Milenkovic 11:53 06.04.2024
Odgovori

...врати се краљ из неког љутог боја, поједе печено прасе, попије балон вина и, онда, позове дворску будалу(певача, глумца жонглера...) да га мало забави и тако краљ заспи... Тако је некада било...!

Горан 12:52 06.04.2024
Odgovori

А зашто би неко добио и добијао националну пензију, шта је он, она више вредан, од неког ко је поштено радио 30,40,50 година и притом има мизерну пензију од 30.40.000дин. И у оно комунистичко као и у ово демократско време, било је дискриминација и грађана другог реда, то што је неко био глумац или певач, ица или спортиста а није плаћао доприносе је чист безобразлук...

Voja 14:55 06.04.2024
Odgovori

Po čemu je zaslužio nacionalnu penziju a i ostali. Jedna dve nacionalne penzije godišnje to je maksimum. Sad prima i kaurta i murta , sramno. Ma koji kulturni radnici, sund muzika, sund nizerazredni filmovi, nadrdani pevači.

zoran 21:34 06.04.2024
Odgovori

On će dobiti penziju + dodatak od 64 000 - znači bar 100.000 ima

Dr Vera 16:45 08.04.2024
Odgovori

I ja sam kao lekar specijalista dobila najvece priznanje za zasluge na radu od naseg nacinalnog strukovnog udruzenja ali nisam dobila i nacinalnu penziju, a penzija mi je mala, ispod sadasnje prosecne.Zasto su glumci i pevaci kod nas privilegovani, dobijaju nacionalne penzije, sahranjuju se u Aleji zasluznih gradjana...?!

hellomagazin.rs Antonio Ahel/ATA Images