Svet rokenrola izgubio velikana: Preminuo član Bijelog dugmeta

Svet rokenrola izgubio velikana: Preminuo član Bijelog dugmeta

Autor: | 05/12/2023

0

Preminuo Vlado Pravdić

Vlado Pravdić, klavijaturista grupe „Bijelo dugme“, preminuo je sinoć u Splitu.

 

 

To je za „Avaz“ potvrdila njegova bliska prijateljica. Pravdić, kako se navodi, preminuo je uoči 74. rođendana 6. decembra.

Pročitajte: Mir velikoj duši... Napustio nas je još jedan velikan, Ivana Mihić slomljena od bola

Rodio se u Sarajevu 1949. godine, a muzičku karijeru počinje 1965. Pet godina kasnije prešao je u „Ambasadore“ i sa njima prvi put ušao u studio. U to je vreme vokalni solista bio Zdravko Čolić, pa je Zdravkova ploča „Plačem za tvojim usnama“ (1971) ujedno Vladin diskografski debi. Na Vladinu nesreću, cela je stvar prošla prilično neslavno, pošto je orkestar potpuno prekrio orgulje, pa se od Vladinog prvenca ne čuje ni jedan jedini ton.

Nova S youtube printscreen

 

U proleće 1971. zamenio je u „Indeksima“ Ranka Rihtmana, kupivši od njega orgulje „Hammond T 202“. Sam je napravio „Leslie“ pojačalo.

Sa manjim prekidima zbog obaveza prema fakultetu, svirao je sa „Indeksima“ sve do jeseni 1973. i snimio ukupno tri i po singla: „Sanjam“ (1971), „I tvoje će proći“ (1973), „Samo su ruže znale“ (1974) i pesme „Povratak Džeka Trbosjeka i ostalog zla“ i „Ugasila je plamen“ na singlu „Plima“ (1972).

Pročitajte: Porodična prijateljica otkrila nove detalje smrti sina Mirka Kodića - Nije mu bilo spasa...

Odlaskom Davorina Popovića i Bode Kovačevića u vojsku „Indeksi“ su morali „na čekanje“, pa se Vladi ukazala prilika da za stalno pređe u grupu „Jutro“, koja se od 1. januara 1974. zove „Bijelo dugme“.

 

 

Sa „Bijelim dugmetom je snimio dva albuma „Kad bi' bio bijelo dugme“ i „Šta bi dao da si na mom mjestu“ pre odlaska u vojsku 1976. Njega je u „Dugmetu“ zamenio Laza Ristovski.

Vlado se vratio u „Bijelo dugme“ 1978. Od 1978. do 1987. sa „Dugmetom“ je objavio pet albuma: „Bitanga i princeza“, „Doživjeti stotu“, „Uspavanka za Radmilu M.“, „Kosovka djevojka“ i „Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo“. Posle turneje „Dugmeta“ pod nazivom „Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo“, 1987. godine, Vlado se povukao i posvetio kompjuterima.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @balkanino

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock

Pročitajte još

Najnovije vesti