Ista otac: Ćerka pokojnog Jagoša Markovića je omiljena među glumcima

Ista otac: Ćerka pokojnog Jagoša Markovića je omiljena među glumcima

Autor: | 24/09/2023

0

Reditelj Jagoš Marković, regionalna pozorišna zvezda, iznenada je preminuo u 58. godini u snu.

Radna energija Jagoša Markovića bila je izuzetna, a svaka predstava sa njegovim potpisom bila je posebna priča koja je izazivala različite reakcije. Stvaralaštvo uključuje hvaljene naslove kao što su adaptacije klasika "Pokondirena tikva", "Gospođa ministarka", "Hasanaginica", "Učene žene", “Gospoda Glembajevi” i mnoge druge.

Ata Images

 

Jedna od poslednjih bilo je novo igranje komada "Čudo u Šarganu". Uz to, Marković je bio prvi pozorišni reditelj sa prostora Srbije i Crne Gore koji je nakon rata režirao u Hrvatskoj.

Da je posedovao ogroman talenat govori i činjenica da je počeo da režira već sa 12, i da je tokom bogate i uspešne karijere  nagrađen sa više od 50 priznanja.

Pročitajte: Tužna objava prve supruge Jagoša Markovića - Sve najbolje i sve najgore sam pokupila od tebe

Njegov vanvremenski talenat nasledila je ćerka Marija koja je omiljena u glumačkim krugovima kao i njen otac.

Marija je nagrađena na istom festivalu (Sterijino pozorije) za kostimografsko rešenje predstave "Yankee Rose" Miloša Lolića., sa kojim je već radila na komadu "Marija Stjuart".

- Umetnik mora da ima slobodu i poverenje da bi mogao istinski nešto da stvori, da iz sebe iznedri... Mislim, važi to i za čoveka, život i ljude uopšte. Stara poslovica kaže da odelo ne čini čoveka. Ali, čovek ga bira po svojim potrebama, po svojoj mentalnoj meri. I tu količina novca gotovo da ne igra nikakvu ulogu, odnosno novac je tu samo u funkciji faktora koji odaje.

- Možemo reći da danas imamo slobodu da se odevamo kako hoćemo, samo to manje-više niko ne želi. Ljudi i nesvesno hoće da budu deo grupe. Čak i kad se čovek trudi da bude različit, ipak pripada nekoj supkulturi", izjavila je svojveremeno mlada umetnica za Blic.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Ata Images