Fascinantan život Milke Stojanović: Bila je među 100 najboljih muzičara sveta, a o ljubavi svog života pričala je ovako

Fascinantan život Milke Stojanović: Bila je među 100 najboljih muzičara sveta, a o ljubavi svog života pričala je ovako

Autor: | 02/09/2023

0

Preminula Milka Stojanović

Sinoć je u Beogradu, tiho i iznenadno, preminula operska diva Milka Stojanović. Iz Narodnog pozorišta, u kom je primadona debitovala 1960. godine, potvrdili su tužne vesti.

Milka je rođena u Beogradu 1937. godine. Dok je bila na studijama svetske književnosti pohađala je i operski studio u kome je učila pevanje kod Zdenke Zikove. Potom se usavršavala kod Zinke Кunc, zvezde Metropoliten opere, kao i kod prof. Di Luga iz milanske Skale.

Youtube printscreen

 

Debitovala je u ulozi Amelije u Verdijevom „Balu pod maskama“, 1960. imala je prvu ulogu u Narodnom pozorištu, a od 1967. bila je nekoliko godina u Metropoliten operi u Njujorku.

Pročitajte: Posle duge i teške bolesti preminula slavna glumica - Suprug potvrdio tragične vesti, troje dece ostalo bez majke

Kasnije se vratila u Narodno pozorište, do 1993. godine. Nastupala je na svim operskim scenama bivše države, te na brojnim festivalima, kao i na svim značajnim operskim scenama sveta. Otpevala je gotovo sve najznačajnije uloge repertoara dramskog soprana.

Ata Images

 

Dobitnica je najuglednijih priznanja kod nas i u inostranstvu. Dodeljena joj je nagrada „Golden Voice“ časopisa „Opera News” iz Njujorka i time je dobila laskavu titulu četiri najlepša glasa 20. veka. 

Primadona Milka Stojanović svrstana je među sto najboljih muzičara sveta.

Youtube printscreen

 

Bila je udata za operskog pevača Živana Saramandića i bili su 42 godine u braku, do njegove smrti 2012 godine. Milka je čuvala sećanje na velikana koga je opisala kao „čudo nad čudima, cunami, oličenje životne energije, snage i radosti, čovek koji je obeležio jedno vreme“.

Pročitajte: Muž Melite Bihali bio je izuzetan intelektualac, ali je imao jednu manu - Zbog toga nismo imali dece...

– Živan je zaista bio ličnost izuzetna u svakom pogledu. Svi koji su komunicirali sa njim apsolutno su ga obožavali, imao je tu vrlo retku spontanost u ophođenju koju poseduju samo potpuno slobodne ličnosti. Nesebično je pomagao svima oko sebe, borio se da dobiju stanove, zaposlenja... – rekla je svojevremeno Milka Stojanović za Novosti.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Najnovije vesti