Novak Đoković je preslikani čukundeda koji je pre 100 godina živeo u Americi, borio se u Balkanskim ratovima i zvao se – Novak! FOTO

Novak Đoković je preslikani čukundeda koji je pre 100 godina živeo u Americi, borio se u Balkanskim ratovima i zvao se – Novak! FOTO

Autor: | 17/08/2023

0

Predak Novaka Đokovića isti slavni teniser

Novaka Đokovića do sada su mnogi poredili sa Nikolom Teslom jer smatraju da neodoljivo podseća na slavnog naučnika, ali postoji još jedna osoba iz (ne tako daleke) prošlosti sa kojom biste mogli da ga pomešate. Da priča bude interesantnija, u krvnom su srodstvu.

Boško Karanović

 

Naime, teniski as nije jedini u porodici sa tim imenom i prezimenom. Poznato je da po ocu vodi poreklo iz Crne Gore, a deo familije i danas živi u Jasenovom Polju kod Nikšića. Rodonačelnik loze Đoković Đoko Damjanović poreklom je sa Cetinja, ali je prešao u Nikšić posle ubistva turskog age u jednom obračunu, piše Blic. Đokov unuk Novak Đoković (ne današnji) otisnuo se 1905. godine preko okeana, u Čikago.

Pročitajte: Od sudbine se ne može pobeći - Numerolozi su još pre devet godina Novaku Đokoviću prorekli ono što mu danas dešava

Dva puta se vraćao u otadžbinu kako bi je branio od uzurpatora, učestvovao je u Balkanskim ratovima, a kasnije bio jedan od vojnika koji su učestvovali u probijanju Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu. Po završetku sukoba ostao je u Jasenovom Polju, gde je radio kao sudija. On je pradeda Novaka Đokovića (današnjeg). Sa retuširane arhivske fotografije možemo da zaključimo da je sličnost – neverovatna.

 

 

O prvom Novaku Đokoviću pre tri godine za Nedeljnik govorio je njegov sin Radonja. Seća se kako je 1941. s Kosova, pod naletom Albanaca, u kuću njegovog oca došao Novakov pradeda Neđeljko s porodicom. Po prestanku rata Đokovići se vraćaju na Kosovo, gde se Novakov deda Vladimir zaposlio u rudniku Trepča i zasnovao porodicu. Tri decenije kasnije Đokovići se sele u Beograd, gde je Vladimir kao predstavnik Tehnoprometa za Kosovo i Metohiju od firme dobio stan. Vladimirov sin Srđan u braku sa Dijanom ima tri sina: Đorđa, Marka i Novaka.

Privatna Arhiva

 

Deda Radonja ipak nije bio siguran da li je proslavljeni teniser dobio ime po njegovom ocu:

‒ Ali ima logike. Novakov pradeda i deda, Neđeljko i Vladimir, puno su voleli mog oca. On je bio jedan od najuglednijih Đokovića, veliki ratnik i dobar čovek. Bio je zapažen i po poštenju, i po ugledu, i po imenu.

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Clive Brunskill/Getty Images