Esma Redžepova imala je 47 sinova, evo zašto je usvajala samo mušku decu

Esma Redžepova imala je 47 sinova, evo zašto je usvajala samo mušku decu

Autor: | 18/03/2023

0

Esma Redžepova, slavna makedonska pevačica, bila je veliki humanitarac. Žena ogromnog srca čak dva puta je bila nominovana za „Nobelovu nagradu“, ali nije je dobila. Nema ni veze. Najveće priznanje bila su joj deca. Usvojila je njih 48 i otvorila im vrata svog doma, koji je delila sa muzičkim pedagogom Stevom Teodosijevskim.

Pročitajte: Ćerka Esme Redžepove krenula maminim stopama - I dalje verujem da me čuva sa neba! VIDEO

Promo

 

‒ Udala sam se iz ljubavi iako je Stevo od mene bio dosta stariji. Mnogo smo radili, pevali, nastupali, a ja sam ga zapitkivala: „A kad ćemo mi imati decu?“ Željna slave i karijere, nisam uspela da nađem vremena za odgajanje dece, a vreme je neumoljivo prolazilo. Jer, ko bi mogao u ono vreme da odbije nastup u pariskoj Olimpiji ili da ne nastupi pred značajnim svetskim državnicima? Taman posla! Kad su godine prošle, shvatila sam da sam za rađanje ostarila – otkrila je jednom prilikom kraljica romske pesme.

Pročitajte: Džezeri ne zaboravljaju legende - Omaž Esmi Redžepovoj i Šabanu Bajramoviću u Nišu

Promo

 

Kada je shvatila da je biološki sat otkucao svoje, odlučila se za usvajanje kako bi se ne samo konačno ostvarila u ulozi majke, već i pomogla deci koja nisu imala sreće da odrastaju u toplom porodičnom gnezdu.

‒ To nije bilo samo reda radi. Svoj toj deci prenosili smo ljubav prema muzici, prema pesmi... Želeli smo da im budemo kao majka i otac, pravi roditelji. Stevo je satima vežbao sa njima, a onda je došao na ideju da osnuje ansambl „Teodosijevski“. Kako je koje od dece odrastalo, tako je napuštalo ansambl. Zasnovalo bi svoju porodicu, a na njegovo mesto došao bi sledeći usvojeni dečak. Danas su svi materijalno obezbeđeni. Ja sam zbog toga vrlo srećna jer njima ulica, kao mnogim drugim Romima, nije postala dom.

Pročitajte: Siniša i Arijana želeli su da usvoje devojčicu iz Srbije - Imala je pet godina, crvenokosa, slatka, ali...

Privatna arhiva

 

Interesantno je da je Esma Redžepova usvajala samo mušku decu, njih ukupno 47. Objasnila je i zbog čega:

‒ Pa, ima tu logike. Da smo usvajali i žensku decu, kad odrastu, pošto nisu ni u kakvom krvnom srodstvu, moglo bi do svačega da dođe. Znate na šta mislim. Nama to nije bilo potrebno jer mi smo kao ansambl tada stalno bili van Beograda, pa ko bi onda o tome vodio računa? 

Promo

 

Ipak, 2012. godine Esma je promenila mišljenje, pa je u njen dom stigla lepa Eleonora, koja je kasnije takođe počela da gradi muzičku karijeru.

‒ Slažemo se odlično, baš kao majka i kći. Shvatila sam da je u kasnijim godinama bolje imati uz sebe žensko dete nego muško, i nisam se prevarila. Eleonora studira u Skoplju, diplomiraće solo pevanje i članica je mog benda – rekla je Esma, koja je preminula u decembru 2016. godine.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Promo

Najnovije vesti