Cela Jugoslavija ju je obožavala: Ova slavna glumica je baka Nikole Đurička FOTO

Cela Jugoslavija ju je obožavala: Ova slavna glumica je baka Nikole Đurička FOTO

Autor: | 03/02/2023

1

Baka Nikole Đurička bila je slavna glumica

Nikola Đuričko, koji poslednjih godina u Americi niže uspehe, od svoje bake Tomanije nasledio je glumački gen i kosmopolitski duh.

Getty Images

 

Tomanija Jeremić rođena je 1914. godine u Šapcu, a kao jednoipogodišnja devojčica je, zajedno sa vojskom koja je napustila otadžbinu, stigla do Francuske. Prve scenske korake napravila je u Mentonu i Nici, gde je kao trogodišnjakinja sa svojim vršnjacima igrala kolo i pevala srpske pesme.

Kasnije se vratila u domovinu, a životni preokret desio joj se još jednom, u vreme dok je bila učenica čačanske gimnazije. U grad je stigao ruski pozorišni ansambl koji je davao jednočinke. Kada su glumci krenuli dalje, krenula je i ona.

Zatim se priključila jednom domaćem putujućem pozorištu sa kojim je obišla celu zemlju.

Pročitajte: Istinita priča s tragičnim krajem - Sloboda Mićalović nosi ime po ženi koja je cenu ljubavi platila glavom, naježićete se

Youtube printscreen

 

Baka Nikole Đurička igrala je u nezaboravnim domaćim serijama

Posle Drugog svetskog rata igrala je u pozorištima širom Jugoslavije, a u penziju je otišla kao član Narodnog pozorišta u Beogradu. Gledali smo je u brojnim popularnim televizijskim serijama, kao što su: „Ljubav na seoski način“, „Kamiondžije“, „Vruć vetar“, „Povratak otpisanih“...

Žiri Filmskog festivala u Rimu dodelio joj je 1966. godine prvu nagradu za žensku ulogu u filmu „Čovek sa fotografije“. Slavi, ipak, nije pridavala važnost.

Pročitajte: Rođenog brata Gorana Bregovića niko ne zna - Predrag živi povučeno, a evo kako izgleda i čime se bavi FOTO

Youtube printscreen

 

‒ To je u mom poslu slučajnost. A i kad dođe, ne traje dugo. Slava je za mene ona koju ima, na primer, Desanka Maksimović, čije pesme čitam već decenijama, uvek s radošću u duši. Slikari ostavljaju svoje delo da trajno živi, kompozitori takođe. Mi, glumci, kad odemo, pokopavamo sve za sobom. Mi umetnost stvaramo u trenutku i ona ne traje duže od trenutka. Tako vam je to, ali ne žalim. Nikad nisam zažalila ‒ ostale su zabeležene reči Tomanije Đuričko iz intervjua koji je dala davne 1975. godine.

Komentari (1)

Loading
Šomi 06:42 04.02.2023
Odgovori

Vjerovatno bi bila ,,ponosna,, na njegovu rolu u filmu Andjeline Djoli ,to mu je bila ,,viza,, za Ameriku !!!!

hellomagazin.rs Nino Rakićević

Pročitajte još

Najnovije vesti