Srpski književnik i pesnik Milovan Danojlić preminuo u Francuskoj

Srpski književnik i pesnik Milovan Danojlić preminuo u Francuskoj

Autor: | 23/11/2022

0

Milovan Mića Danojlić, srpski književnik i pesnik, član SANU, preminuo je danas u Francuskoj posle kraće bolesti.

Danojlić je rođen 3. jula 1937. godine u Ivanovcima kraj Ljiga. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, a niže razrede gimnazije pohađao je u malom mestu, sedam kilometara udaljenom od njegove kuće, do koga je svakodnevno odlazio pešice.

Pročitajte: Tuga u domu Vujadina Savića - Znaj, u srcu večno živiš!

Godine 1953. sam odlazi od kuće u Beograd i tamo, uporedo sa pohađanjem gimnazije, radi razne poslove, prodaje led i novine, da bi sebi obezbedio život. Po završetku gimnazije upisao je Filološki fakultet, gde je diplomirao na Odseku za romanistiku, za francuski jezik i književnost.

Danojlić je počeo da piše vrlo rano, a već u srednjoškolskim danima pisao je kratke dopise za list „Republika“. Sarađivao je kao stalni i spoljni saradnik u dnevnim listovima „Borba“ i „Politika“, u „NIN-u“ i brojnim književnim časopisima.

Prvu zbirku pesama objavio je 1959. godine pod nazivom „Kako spavaju tramvaji“. Pesme je uglavnom namenjivao deci, ali i njihovim roditeljima, a posebno se ističe poema „Dečji zakonik“ u kojoj Milovan ističe obavezu roditelja da deci obezbede srećan i bezbrižan život.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Najnovije vesti