Barak Obama posle 28 godina braka: Znao sam da je Mišel usamljena i nesrećna

Barak Obama posle 28 godina braka: Znao sam da je Mišel usamljena i nesrećna

Autor: | 15/12/2020

0

Barak Obama u “Obećanoj zemlji” piše o usponima i padovima koje je sa porodicom proživeo dok je bio predsednik

Memoari nekadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame “Obećana zemlja” (“A Promised Land”) u prva 24 sata prodati su u neverovatnih 890.000 primeraka u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Tako se ova knjiga, po ceni od 45 dolara, našla na dobrom putu da postane najprodavanije štivo u novijoj istoriji žanra predsedničkih memoara, objavile su svetske agencije. Poređenja radi, knjiga Bila Klintona “Moj život” prvog dana prodata je u 400.000, a “Tačka odluke” Džordža Buša u 220.000 primeraka. Nije na odmet pomenuti da je autobiografija Obamine supruge Mišel, “Moja priča”, za dve godine dostigla tiraž od deset miliona.

‒ Poslednjih godina dosta sam razmišljao o danima kad sam bio predsednik. U “Obećanoj zemlji” pokušao sam da iskreno opišem kampanju i moje vreme u Beloj kući, ključne ljude koji su obeležili taj period. Šta mislim da sam uradio dobro i koje sam greške napravio. Kao i da ukažem na političke, ekonomske i kulturološke sile sa kojima smo se moj tim i ja tada suočavali, a sa kojima se i dalje kao nacija borimo ‒ naveo je Barak u zvaničnom saopštenju.

Pročitajte: Barak Obama o životu posle Bele kuće - Svađam se sa Mišel zbog mesta u ormaru

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Paula | Lifestyle & Blogger (@paula_neves_blogger)

‒ Takođe, pokušao sam da čitaocima prenesem ono što smo Mišel i ja tada proživeli. Bilo je neverovatnih uspona i padova. I na kraju, u periodu kada Amerika prolazi kroz ogromne probleme, knjiga nudi neka moja zapažanja kako možemo da prevaziđemo podele u zemlji, da napredujemo i učinimo da naša demokratija funkcioniše za svakoga. To je zadatak koji neće zavisiti samo od predsednika, već od svih nas posvećenih građana.

Osim što je izabrao idealan trenutak za promociju priče o svom putu do Bele kuće i svemu što je usledilo ‒ dve nedelje posle izbora novog predsednika Džozefa Bajdena, dok je pažnja Amerikanaca još fokusirana na politiku – Obamina biografija dočekana je s velikom pažnjom i zbog niza drugih razloga. Tri knjige koje je ranije objavio odlično su ocenjene i donele su mu titulu najpismenijeg lidera njegove zemlje još od Abrahama Linkolna.

Prvi Afroamerikanac izabran za predsednika SAD na vlasti je bio u dva mandata, od 2009. do 2017, kada ga je nasledio Donald Tramp. Popularnosti, koja ne bledi ni četiri godine po odlasku sa predsedničkog trona, umnogome je doprinela i njegova samouverena, a istovremeno ležerna pojava. U savršeno skrojenim odelima, ruku podruku sa podjednako elegantnom suprugom, vratio je, kako i danas ističu modni znalci, stil u Belu kuću.

Pročitajte: Savetovao je lično Barak Obama - Eva Longorija uklonila tetovaže posvećene bivšim ljubavima

Photo by Mark Wilson Getty Images via Guliver

Iako mu sve pobrojano ide u prilog, nema sumnje da je poverenje Amerikanaca pridobio pre svega imidžom vernog supruga i uzornog oca. Uprkos tome što ljubav Mišel i Baraka Obame, koji su u braku 28 godina, nikada nije dovedena u pitanje, on u memoarima otkriva da su imali i ozbiljne krize. Kamen spoticanja bile su njegove političke ambicije. Mišel je, priznaje, bila prilično ljuta kada joj je saopštio da namerava da se kandiduje.

‒ Prostrelila me je pogledom i pitala: “Bože, Barak, kada će biti dosta”. Pre nego što sam uspeo išta da odgovorim otišla je u spavaću sobu i zatvorila vrata. Kada smo se posle inauguracije uselili u Belu kuću, osetio sam da među nama vlada napetost, suptilna, ali konstantna. Znao sam da je usamljena i nesrećna. Bilo je noći kada sam, ležeći pored Mišel u mraku, razmišljao o danima kada je među nama sve bilo lakše i jednostavnije, kad je njen osmeh bio češći i iskreniji, a naša ljubav manje opterećena spoljašnjim uticajima. Na pomisao da se ti dani možda neće vratiti srce bi mi se steglo.

Pročitajte: Kad ti je tata predsednik Amerike - Barak Obama imitira svoje ćerke kako kucaju poruke na telefonu (video)

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели peep™🇿🇦 (@peepnite)

Opstali su, a iskustvo života u Beloj kući učinilo ih je još bližim. Ne krije koliko je ponosan na ćerke Maliju i Sašu.

‒ Moja porodica i ja nikada nismo potcenili priliku koju smo dobili. U toj kući doživeli smo i velike radosti, a najvažnije od svega je što su naša deca odande izašla netaknuta: divna su, ljubazna, promišljena, kreativna. To je veliko olakšanje.

Na pitanje novinara da li bi se ponovo kandidovao za predsednika, u šali je odgovorio da to ne bi bilo moguće jer bi se Mišel odmah razvela od njega.

Komentari (0)

Loading
Eva Čubrović Photo by Win McNamee Getty Images via Guliver