Mira Banjac zvezda svečane premijere digitalno restaurisanog filma Čuvar plaže u zimskom periodu

Mira Banjac zvezda svečane premijere digitalno restaurisanog filma Čuvar plaže u zimskom periodu

Autor: | 10/06/2022

0

Čuvar plaže u zimskom periodu digitalno restaurisan

U okviru dugogodišnjeg projekta A1 Kinoteka, koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija, digitalno je restaurisano kultno domaće ostvarenje „Čuvar plaže u zimskom periodu“, snimljeno u produkciji Centar filma. Ovaj klasik je 24. film koji je u novom i unapređenom kvalitetu slike i tona prikazan sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci. Na projekciji je bila prisutna Mira Banjac, legendarna glumica koja je pre više od četiri decenije učestvovala u njegovom kreiranju.

Promo

 

Socijalna drama sa elementima „crne komedije“ prati život mladića Dragana Pašanovića koji odrasta u radničkoj porodici u malom mestu u Srbiji. On nastoji da započne samostalni život, u isto vreme nailazeći na brojne poteškoće i životne izazove, često zapadajući u apsurdne situacije. U filmu glume bardovi domaće kinematografije, poput Irfana Mensura, Danila ‒ Bate Stojkovića, Dare Čalenić, Mire Banjac, Velimira ‒ Bate Živojinovića, Pavla Vuisića i mnogih drugih, koji su pod rediteljskom palicom Gorana Paskaljevića, a po scenariju Gordana Mihića, ostvarili kultne filmske role. Muziku potpisuje poznati srpski kompozitor Zoran Hristić.

Promo

 

‒ „Čuvar plaže u zimskom periodu“, ostvarenje snimljeno 1976. godine, jedno je od antologijskih u domaćoj kinematografiji. Iako prvi film Gorana Paskaljevića, nagrađen je „Zlatnom arenom“ u Puli, kao i Posebnim priznanjem na Festivalu u Berlinu ‒ izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

‒ Publika ga i danas pamti po sjajnoj glumačkoj postavci, još na jednostavan način gradi složenu sliku određenih slojeva našeg društva tog vremena, ne bežeći od elemenata komedije. I danas se pamte čuvene scene i citiraju replike iz filma.

Promo

 

Zahvaljujući pionirskom projektu A1 Kinoteka do sada je digitalno restaurisano više desetina najpoznatijih naslova domaće kinematografije, među kojima su i dela Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića, Slobodana Šijana, Dušana Makavejeva, kao i mnogih drugih eminentnih domaćih autora.

‒ Naša dosadašnja iskustva pokazuju da se domaća kultna ostvarenja i dalje rado gledaju, i verujemo da ćemo daljim radom na digitalnoj restauraciji značajno unaprediti tehnički kvalitet naših kinematografskih umetničkih dela i udahnuti im novi bioskopski život ‒ rekao je Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Pročitajte još