Nikola je izabrao drugačiji put: Ivanu svi odlično znate, a ovo je tajanstveni sin Jelene i Steve Žigona (foto)

Nikola je izabrao drugačiji put: Ivanu svi odlično znate, a ovo je tajanstveni sin Jelene i Steve Žigona (foto)

Autor: | 13/04/2022

0

Brat Ivane Žigon je akademski slikar autentičnog imidža

Otac Stevo bio je dramski umetnik i reditelj, majka Jelena omiljena srpska glumica, lepotica svog vremena. Tetka Božana je radni vek provela kao kostimograf, dok je druga tetka, Svetlana, izgradila karijeru pijaniste. Sestra Ivana odigrala je neke od najznačajnijih predstava sa repertoara Narodnog pozorišta, a on je postao akademski slikar. 

Pročitajte: Dugo joj je trebalo da prelomi - Dom Ivane Žigon krije prelepu prostoriju, razdelila je garderobu i cipele i učinila jedno (foto)

Facebook

 

Ovako, u kratkim crtama, izgleda porodično-umetnički rodoslov Nikole Žigona, koji je poznatiji u inostranstvu nego kod nas. 

‒ Svaka Nikolina izložba za mene je događaj. U Minhenskom muzeju savremene umetnosti ima deset slika, u našem nema. I on nosi žig Žigonovih ‒ govorila je njegova majka Jelena.

Facebook

 

Nikola je rođen u Ljubljani 1958. godine, deset godina pre sestre Ivane. 

‒ Ja sam poluslovenačkog, polucrnogorsko-srpskog porekla. Prezime Žigon vuče francuske korene. Navodno je neki Žerar Žigon, Napoleonov vojnik, ostao da živi u glavnom gradu Ilirske provincije, Ljubljani. Moja majka je po ocu od Jovanovića iz Bajine Bašte, dok je njena majka od Martinovića sa Cetinja. Bila je u srodstvu sa kraljem Nikolom, po kome sam dobio ime ‒ ispričao je u jednom intervjuu Nikola, čiju izložbu „Osmeh se vratio u grad“ posetioci mogu da pogledaju u Galeriji „Radio-televizije Srbije“ do 2. maja.

Pročitajte: Posle raka dojke sumnjala je da će ikada postati majka - Ovo je sin Ivane Žigon, neverovatno liči na oca koji je bio monah

Facebook

 

Priznati likovni umetnik, koji ima ćerku Vanu, široj javnosti je poznat po svom zaštitnom znaku – polucilindru, koji je odavno postao deo njegovog imidža. 

Pročitajte: Ispovest Ivane Žigon - Osećam da je mama sa mnom

Nebojša Babić

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin