Gordon Remzi ekskluzivno za HELLO!: Zauvek ću pamtiti ukus fermentisane ajkule sa Islanda

Gordon Remzi ekskluzivno za HELLO!: Zauvek ću pamtiti ukus fermentisane ajkule sa Islanda

Autor: | 26/09/2021

0

Gordon Remzi, najbolji kuvar među avanturistima, vratio se na kanal “National Geographic” sa trećom sezonom serijala “Skriveni ukusi sveta”. U novih deset epizoda, nedeljom u večernjim časovima, gledaoce u Srbiji ove jeseni vodiće na kulinarsko putovanje planetom, otkrivajući specijalitete i gurmanske običaje sa različitih meridijana. I ovog puta na meniju slavnog šefa kuhinje nalaze se recepti za pamćenje, a sa kakvim se sve izazovima suočavao na tom putu britanska televizijska zvezda priča u ekskluzivnom intervjuu za HELLO!.

“Skriveni ukusi sveta” vratili su se na mali ekran. Čime ćete “kupiti” gledaoce u novoj sezoni?

‒ Ove godine posebno sam zadovoljan emisijom zbog toga što u većini država koje smo posetili nikada nisam bio. Na meniju su se ovog puta našli specijaliteti prelepih i jedinstvenih zemalja kao što su Portoriko, Portugal, Hrvatska, Island, Meksiko, a bili smo i u Teksasu. Zaista smo napravili pravi gurmanski urnebes. Takođe, na moje veliko zadovoljstvo, jer uvek volim da izađem na crtu lokalnim kuvarima, u ovoj sezoni vratili smo takmičarski karakter emisije. Tako svaku epizodu završavamo pripremanjem specijaliteta karakterističnih za zemlju u kojoj se nalazimo. Naravno, žiri je najstručniji mogući, jer ga čini domaće stanovništvo koje ta jela konzumira vekovima i savršeno zna kako bi ona trebalo da izgledaju.

Pročitajte: Opasan izgled paklenog kuvara - Gordon Remzi obara s nogu u ovom izdanju, a nije u kuhinji!

Justin Mandel za National Geographic

 

Jeste li uspeli da udovoljite ukusu vaših sudija?

‒ Bilo je i pobeda i poraza. Kritiku vidim kao nešto konstruktivno. Nastojim da iz primedbi naučim nešto novo, ne samo o kulinarstvu već i o ljudima za koje pripremam hranu. Moja najčešća greška bio je “poseban začin” koji bih dodao njihovim klasičnim specijalitetima. Nekima bi on bio egzotičan i zanimljiv, ali činjenica je da to nije ono na šta su navikli. U tome i jeste lepota ove emisije, da otkrivamo skrivene ukuse sveta.

Da li ste na dosadašnjem kulinarskom putešestviju uspeli da oktrijete vaš omiljeni “ukus sveta”?

‒ Naša putovanja uvek su kombinacija ukusa i iskustava koje nosimo sa tih destinacija. Zbog toga su “Svi ukusi sveta” tako posebna emisija. Ovo je retka prilika da se učitelj, a to sam ja, ponovo vrati u školsku klupu i od iskusnih šefova lokalnih kuhinja nauči neke trikove koji njihova jela pretvaraju u specijalitete koje ne možete da probate ni na jednom drugom mestu. Naravno, i sada sam morao da se izborim sa ekstremnim fizičkim izazovima da bih došao do tajnih sastojaka i začina. Planinario sam po meksičkim liticama u potrazi za hranljivim moljcima i medenim mravima, lovio jastoge sa skandinavskim ribarima, u Hrvatskoj pecao onako kako se tamo radi vekovima – u maloj barci i sa udicom u ruci. Plivao sam sa ajkulama, pravio hleb u vulkanskim pustinjama Islanda, jurio zvečarke u Teksasu... Zaista smo se potrudili da za naše gledaoce pripremimo bogatu trpezu.

Pročitajte: Gordon Remzi tata po peti put!

Justin Mandel za National Geographic

 

Koji od specijaliteta ćete pamtiti kao raj, a koji kao pakao za nepca?

‒ Kroz kuhinju jednog naroda vi u stvari otkrivate mnogo o njegovoj kulturi, tradiciji i običajima. Tokom boravka u nekoj zemlji radimo sve što rade ljudi koji u njoj žive. Hrvatska, koja je za mnoge egzotična destinacija, bila je pravo otkrovenje za mene, baš zbog toga što se nalazi u Evropi. O Italiji se sve zna; o njenoj burnoj istoriji, specijalitetima koji su obeležili ne samo to podneblje već su promenili i svetsku kuhinju. Međutim, odmah tu, prekoputa, sačuvana od svih loših tekovina i trendova urbanizacije i modernizacije, leži Hrvatska. Ušuškana i netaknuta. Tamo sam sa poznatim kuvarom Davidom Skokom pecao ugore i probao sjajnu paštetu od te ribe. Nisam mogao da verujem da je takva poslastica moguća. Naravno, za sve su zaslužni trikovi istarskih kuvara koji vekovima žive sa morem.

Nešto severnije, na Islandu, probali ste još jedan morski specijalitet – fermentisanu ajkulu. Da li je i to ukus koji ćete pamtiti?

‒ Jeste, a najviše zato što se teško spira sa jezika. (smeh) U principu, to je šunka od posebnog tipa ajkule čije je meso u sirovom obliku, čak i posle regularne termičke obrade, otrovno. Izaziva simptome kao što je pijanstvo. Međutim, posle dugog kuvanja i sušenja na dimu dobijate jedan od najpoznatijih islandskih specijaliteta. Mene, priznajem, nije preterano oduševio. Može se reći da mu nije dugo trebalo da napusti moj organizam. (smeh) Međutim, sa Islanda dolazi i specijalitet koji je apsolutno obeležio ovu sezonu, bar što se mene tiče, a to je paprikaš od jelena. Senzacionalan ukus.

Pročitajte: Gordon Remzi neumesno pravda svoje cene - Ako nemate da platite, onda ste sirotinja!

Justin Mandel za National Geographic

 

U ranijim sezonama videli smo da ste za neke sastojke bili spremni i da poginete. Da li je to bio slučaj i ove godine?

‒Apsolutno! Još sanjam trenutak kako visim sa litice u Portugalu, pet metara iznad okeana čiji talasi svom silinom udaraju o stene u podnožju, da bih “ubrao” nekoliko školjki koje rastu samo u tom delu sveta, a smatraju se najskupljim morskim plodovima. Verujem da su moji producenti za to vreme tražili polisu osiguranja, da im bude pri ruci za svaki slučaj.

Justin Mandel za National Geographic

 

Koji je bio najveći izazov sa kojim ste se susreli ove sezone?

‒ Pandemija, definitivno. Nije bilo lako snimiti sve što smo zamislili. Za početak, morali smo da se prilagodimo aktuelnoj situaciji i, putujući od zemlje do zemlje, ispoštujemo silne mere bezbednosti i zakonske protokole. Da ne pričam da su pravila u svim državama bila drugačija. Ni na setu nije bilo mnogo jednostavnije. Ali, uspeli smo da gledaocima dočaramo sve naše ideje i da ih u ovo teško vreme povedemo na predivno gastronomsko i kulturološko putovanje.

 

Komentari (0)

Loading
Eva Čubrović hellomagazin