Odlazak legendarnog šansonjera: Preminuo Đorđe Marjanović

Odlazak legendarnog šansonjera: Preminuo Đorđe Marjanović

Autor: | 15/05/2021

0

Preminuo Đorđe Marjanović

„K’o nekad u osam, i sad prođem ulicom tvojom...“ Muzika je danas utihnula. Kao da nema kraja egzodusu umetnika. Legendarni šansonjer, velika jugoslovenska zvezda, Đorđe Marjanović, preminuo je u 89. godini od posledica korona virusa.

Prethodnih dana bio je priključen na respirator i lekari su se borili za njegov život. Nažalost, kovid je bio jači.

Pročitajte: Božidar Nikolić sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Facebook

 

 

Slavni pevač bio je muzička ikona ne samo na ovim našim prostorima, već i mnogo dalje. U Sovjetskom Savezu imao je klubove svojih obožavalaca, bio je balkanski Elvis. I danas se njegove ploče tamo čuvaju kao oči u glavi. Marjanovićev fan klub, „Đokisti“, najstariji je na terenu bivše države. Bio je to svojevrsni klan koji je ušao čak i u enciklopedije rokenrola, a članovi su pravili urnebesne situacije pred njegove koncerte. Poznat po energičnim nastupima i bacanju sakoa u publiku, Đorđe Marjanović izazivao je euforiju gde god bi se pojavio. I svetske zvezde mogle su da mu zavide.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by XXZ magazin (@xxzmagazin)

Rođen je u Kučevu 30. oktobra 1931. godine. Završio je gimnaziju u Požarevcu, a potom otišao u Beograd na studije. Međutim, zaljubio se u muziku i zaboravio na farmaciju. Presudna je bila 1954. godina, kada je učestvovao na audiciji za pevače u organizaciji Udruženja džez muzičara. Prvu pesmu snimio je 1958. Darko Kraljić za njega je komponovao “Zvižduk u osam”, koji ga je odveo pravo u istoriju.

Pročitajte: Poslednji intervju Balaševića - Ne bih ovaj život menjao, definitivno sam imao sve što sam poželeo

Scenom je vladao, pa – kao kralj. Publici je davao svaki atom sebe, nije štedeo emocije, pokreti su bili dramatični i iskreni, osmeh širok, pogled snen, dovoljno da dame svih generacija koje bi se našle u gledalištu padnu u trans. Na leđima su ga iznosili iz dvorane, skandirali njegovo ime pred festivale, njegove pesme vrištale su se u glas… Osim svojih, izvodio je i tada aktuelne strane hitove, a u prvoj polovini šezdesetih postao je najpopularniji pevač u Sovjetskom Savezu. To je trajalo - nećemo preterati - decenijama. Do skoro su njegovi “đokisti” iz Moskve dolazili u Beograd da mu prirede iznenađenja pred rođendan.

Preminuo Đorđe Marjanović - Odlazak balkanskog Elvisa

Tokom nastupa u Melburnu, 1990. godine, doživeo je moždani udar. Posledice su bile teške. Između ostalog, ostao je bez glasa, koji se nikad nije u potpunosti vratio. Uz ogromnu podršku i ljubav porodice, izdržao je sve herojski. Oproštajni koncert održao je 2004, ali su u njegovu čast u Domu sindikata nastavljeni oni rođendanski.

Ljubav svog života, drugu suprugu Eli Nikolajevnu, upoznao je u Lenjingradu 1965. godine. Rodila mu je ćerke Natašu i Nevenu, i sina Marka.

 

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić hellomagazin