Obožavali ste je, a niste ni sanjali da je baš ona bila majka Maje Volk (foto)

Obožavali ste je, a niste ni sanjali da je baš ona bila majka Maje Volk (foto)

Autor: | 30/03/2021

0

Majka Maje Volk, glumica Mirjana Kodžić, bila je velika zvezda nekadašnje Jugoslavije. Iako je od njene smrti prošlo 16 godina, mnogi još pamte uloge koje je ostvarila, kako u pozorištu, tako i na televiziji. Svestrano obrazovana, prenela je na ćerku brojna interesovanja – za film, muziku, putovanja, pisanu reč... Ništa manju inspiraciju Maja Volk, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti, nije dobila ni od oca, pozorišnog i filmskog kritičara, istoričara i teoretičara Petra Volka, koji ide u susret devedesetom rođendanu.

Pročitajte: Još jedno životno ostvarenje Maje Volk - Biti baka je neopisivo!

Mirjana Kodžić rođena je u Beogradu 1928. godine u uglednoj trgovačkoj porodici. Pre nego što se definitivno opredelila za glumu, završila je Muzičku školu i Muzičku akademiju, ali i diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu. Majka Maje Volk bila je prvakinja drame u nekoliko pozorišta i u svakom je nosila klasičan repertoar. Igrala je u brojnim televizijskim serijama, nezaboravna je kao Ana Šumović u “Pozorištu u kući” i gospođa Agatonović u filmu “Nije nego”. Napisala je niz radio-drama koje su izvedene na „Radio-Beogradu“, i autor je deset romana.

Majka Maje Volk preminula je 2004. godine 

Sećanje na majku Mirjanu Kodžić Maja Volk često evocira na društvenim mrežama, objavljujući fotografije iz porodičnog albuma. O tome koliko su bile vezane i koliko joj je teško pao mamin odlazak u večnost najbolje svedoči emotivna poruka koju je ostavila uz sliku, nastalu u Puli, 1961. godine. “Danas je 14 godina od mamine smrti i trenutka kad sam od bola sebi napravila rak. Ali da nije toga bilo, ne bih bila tu gde sam, i šta sam. A ona je sve vreme tu, kad god se pogledam u ogledalo, ja je vidim.”

Maja Volk često dobija komplimente da kako likom, tako i nepresušnom energijom, podseća na majku. S druge strane, ona ističe da od njeno troje dece, na baku najviše liči ćerka Milena.

‒ Najstarije i najmlađe dete na neki način po rođenju imaju “status”, ali srednje je uvek u problemu. Zato je Milena još u detinjstvu razvila šarm ne bi li privukla pažnju. Nasledila je temperament od moje mame, glumice Mirjane Kodžić, i to je umela da koristi ‒ ispričala je Maja za HELLO!.  

Boško Karanović

 

Odgovarajući jednom prilikom na pitanje po čemu pamti detinjstvo, Maja Volk je, između ostalog, pobrojala:

‒ Ulična banda na Dedinju. Po ceo dan smo bili napolju, tukli smo se sa susednom ulicom, brali trešnje. Lutkarsko pozorište, koje mi je tata doneo iz Poljske kad sam imala tri godine. Mamino recitovanje Turgenjeva koje bi me uvek rasplakalo. Izleti sa mojim bratom od tetke. Krempite iz „Kluba književnika“ koje su mi roditelji donosili kući. Kako me je Čkalja učio da igram šah. Život iza kulisa dok mama ima predstavu.

Pročitajte: Maja Volk za HELLO! - Neizmerno se radujem novom poglavlju života

Petar Đorđević

 

Mirjana Kodžić preminula je u Beogradu 19. jula 2004. godine. Poslednju ulogu odigrala je 1996. u seriji “Gore-dole”.

 

Komentari (0)

Loading
Eva Čubrović hellomagazin

Pročitajte još