Prvi put posle Đoletove smrti, oglasila se Olivera Balašević (video)

Prvi put posle Đoletove smrti, oglasila se Olivera Balašević (video)

Autor: | 02/03/2021

3

Oglasila se Olivera Balašević na svom profilu na "Instagramu" prvi put nakon iznenadne smrti Đoleta Balaševića.Olivera je odlučila da prekine ćutanje i oglasila se sa izuzetno dobrim razlogom.

Pročitajte: Đorđe Balašević - Panonski mornar otplovio u večnost

 

 

Naime, ona je sa svojim pratiocima podelila interesantan video iz jedne emisije gde je gostovala, a sve povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika. Tema razgovora u pomenutoj emisji bila je upravo važnost jezika, kako on dopinosi indentitetu naroda, ali i koji je njegov skriveni značaj.

- Živimo u čudnim vremenima. Ono što je daleko svakog dana se čini još daljim. A ono što nam je blisko, sve nam je bliskije i bliskije. U haosu ovog iskrivljenog ogledala pandemije i apsurda, ko smo mi ako ne stremimo ka vrednostima?", započela je, pa nastavila:

- Najdubljim, onim što vuku iz naših korena i tiho nas, šapatom, podsećaju ko smo. Tako i Danu maternjeg jezika dugujemo, ako ništa, barem zahvalnost. Što nas opominje da ne zaboravimo. Korene. Majke. Bake. Nas same. Međutim, ne mogu a da se ne pitam, da li je maternji jezik onaj kojem nas uče naše majke, ili je to pak onaj koji učimo svoju decu?

Pročitajte: Leti, visoko: Đorđe Balašević sahranjen uz tamburaše i stihove njegovih pesama (foto)

 

 

– Moja ga majka, nažalost, nije imala. Odrastajući u nekim drugim vremenima, zauvek je ostala bez tog izvornog, koji piše naše prve priče. Ili ga je možda i imala, samo mu ne znamo ime? Bilo kako bilo, sreća je da planete imaju svoj jezik. I da se razumeju. Oni su pak tajno i nepogrešivo povezani, svetovi za sebe. Različiti, a isti.

– Čast mi je bila, i odgovornost, da povodom obeležavanja 20. međunarodnog praznika materinjeg jezika i ja kažem par reči. Onih iz najdaljih kutaka duše, kako već biva kada iz vas progovara dete ratnog siročeta, koje je odraslo baš ovde, u Kovačici. Šapnuli su mi s moje Planete, da vam prenesem da ne zaboravljate. Već da se sećate – zaključila je Olivera.

Komentari (3)

Loading
Jelka 09:56 03.03.2021
Odgovori

Draga,,, Olja hvala ti na ovom podsećaju ko smo i šta smo i ja sam sa područja tvoje majke,,,, to je naša sudbina,, Tvoga Đorđa neka mu je večna slava,,,,, obožavala sam sada kad čijem nešto od njega zastanem i divim se sa tugom u srcu,,, njegovom ljudskom dostojanstvu i svim rečima,,,, mnogo, mnogo izgovorenim rečima ali svaka ima svoje mesto ta je naš Đole koi će dugo, dugo živeti neka mu je večna slava draga Olivera😂💓❤️

Zorica Vujaśković 13:29 03.03.2021
Odgovori

Draga Olivera, žao mi je što sam počela da Vas upoznajem tek posle... Do tada ste bili ikona, voljena žena našeg generacijskog gurua iz Banata, prelepa, odmerena i umerena u svakom pogledu. Prvi put sam počela da razmišljam o Vašem detinjstvu kada sam odgledala( pročitala ? ) negde sekvencu iz Vaše rane mladosti u kojoj ste predstavili situaciju kada su Vaše male, krhke ruke devojčice nosile naslagan 'opeglan veš kojim je neko zadužio Vašu majku - pa tako kroz grad Vaše mladosti, prolazeći pored dece koja se igraju... Obavezno ću naručiti Vaš roman - što pre, zadivljena sam svime što sam o njemu čula. Nadam se da ću i ja pronaći tu neke, davno potisnute, slike iz svog detinjastva( premda sam ja bila iz sasvim druge priče, a generacijski sam bliža Đoletu nego Vama... ). Puno toga sam saznala o Vama tokom ovih proteklih... tužnih dana i sa velikom radošću ću iščekivati svaku narednu objavu od Vas jer ste, baš kao i Đole, iskonski dobra, široka duša koja, potpuno prirodno i nenametljivo, uspeva da artikuliše sve ono što odavno,,čuči" negde u srcima mnogih od nas, ali nema prilike da ,,iščuči" iz nas - sve dok nam neki, prepoznatljiv, impuls ne probije tu opnu koja sve to učaureno drži... Danas je to bila ova Vaša divna objava, upravo sam je odgledala - jako mi je drago da ste našli snage za to - predivne, umne reči - pravo iz srca i duše... Puno Vas pozdravljam i želim Vama i celoj porodici svako dobro. Zorica Vujašković, Beograd

Svetlana DewamOO 17:24 04.03.2021
Odgovori

Olivera, predivno ste izneli značenje maternjeg jezika💖

hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti

Najnovije vesti