Počasni Oskari Spajku Liju, Đini Roulands i Debi Rejnolds

Počasni Oskari Spajku Liju, Đini Roulands i Debi Rejnolds

Autor: | 28/08/2015

0


Režiser Spajk Li i glumica Đina Roulands dobiće počasnog Oskara za životno delo, a glumica Debi Rejnolds će dobiti počasnog Oskara za humanitarni rad.

Predsednica Akademije filmskih nauka i umetnosti, Šeril Bun Ajsak naglasila je "izuzetan doprinos" to troje umetnika filmskoj industriji.

- Mi slavimo njihov uspeh znajući da će njihov rad, obavljen sa strašću, predanošću i željom da daju pozitivan doprinos, obogatiti i buduće generacije - istakla je ona.

Sedmo godišnje uručenje "Nagrada Guverner" biće tokom gala večeri u Holivudu 14. novembra. Spajk Li (58) trideset godina je jedno od najvećih imena američke nezavisne produkcije, među kojima su filmovi "She's Gotta Have It" (1986), "Malcolm X" (1992) ili "Inside Man" (2006).

Taj angažovani režiser čiji mnogi filmovi govore o rasizmu i teškoćama Afro-Amerikanaca, dva puta je nominovan za Oskara, uključujući i dokumentarnog filma "4 Little Girls" (1997), o napadu na crkvu u Birmingemu, u Alabami, 1963. godine, gde su ubijene četiri crne devojke.

Bio je nominovan i za "Do The Right Thing" (1989), što je postao znamenit film o drami u skromnoj četvrti Bruklina.

Legendarna Đina Roulands (85) najpoznatija je po saradnji sa svojim sada pokojnim mužem, znamenitim rediteljem Džonom Kasavetisom. Ona je bila njegova muza i igrala je u deset zajedničkih filmova, uključujući "A Woman Under the Influence" (1974) i "Gloria" (1980). Ti njeni nastupi su šli u istoriju filma i njemu doneli dva Oskara.

Debi Rejnolds (83), harizmatična iz filma devojka "Singing In The Rain" (1952), više od 50 godina predvodi udruženje "Thalians" koja pomaže mentalno obolelim ljudima. Rejnolds - majka Keri Fišer, "Princeza Lije" iz "Ratova zvezda" - dobila je nominaciju za Oskara za najbolju glumicu u "The Queen of Colorado" (1965).

Prošle godine, pevač Hari Belafonte je dobio nagradu za svoj humanitarni rad, dok su japanski režiser animiranih filmova Hajao Mijazaki i francuski scenarista Žan-Klod Jarier nagrađeni za životno delo.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Printscreen hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti