One su slavne i uspele su da pobede rak

One su slavne i uspele su da pobede rak

Autor: | 29/08/2015

0


Neke od poznatih žena smogle su hrabrosti i progovorile o borbi sa teškom bolešću, a njihove priče inspiracija su mnogim ženama kojima su poručile da ne odustaju

Kajli Minog

Slavna pevačica s rakom dojke borila se pre deset godina. Tokom godinu dana koje je posvetila oporavku, Kajli Minog (47) se nakon mastektomije i ostalih lekarskih tretmana, vratila muzici.

Pevačica je često znala da istakne kako ju je spasila isključivo intuicija jer su joj lekari postavili lošu dijagnozu. Pošto je napipala kvržicu rekli su joj da je sve u redu, no ona je insistirala na još jednom pregledu koji joj je, kako ona kaže, spasio život.

- Bilo mi je jako teško, ali bila sam uverena da je moja bolest poruka ljudima da se brinu za sebe. Nisam ovde da bih plašila ljude, već da poslužim kao primer da se bolest može dogoditi svakome. Moramo biti pažljivi - zaključila je jednom prilikom.

Šeril Krou

Tokom rutinskog pregleda američkoj pevačici su 2006. godine otkrivene sumnjive promene na levoj dojci. Pošto je saznala lošu vest, Šeril (53) je odložila i podvrgla se operaciji. Zahvaljujući ranom otkrivanju, izbegla je hemoterapiju, a ženama danas savetuje da redovno odlaze na preglede. Uz pomoć slavnog doktora Oza osmislila je i vodič za prevenciju raka. Među ostalim savetuje da dnevno treba piti tri šoljice zelenog čaja, a na jelovniku treba biti mesta za beli luk, maslinovo ulje i lisnato povrće.


Sintija Nikson

Zvezda serije 'Seks i grad' s ovom se opakom bolešću se borila pre devet godina. Dijagnozu je saznala tokom rutinskog pregleda. Sintija (49) nije želela da javnost sazna za bolest, pa se sa svime borila u tajnosti. O svemu je progovorila tek dve godine pošto se izlečila . Priznala je da je bila prestrašena, ali ne i iznenađena jer je njena majka takođe pobedila ovu bolest.

Olivija Njutn Džon

Zvezda filma 'Briljantin' takođe se suočila s ovom opakom bolesti. Olivija Njutn Džon (66) za dijagnozu je saznala 1992. godine, istovremeno s izdavanjem albuma s najvećim hitovima njene karijere.

Odlučila se na mastektomiju posle čega je potpuno ozdravila. Njeno ime koristilo se u kampanjama protiv ove zloćudne bolesti, a albume 'Stronger Than Before' i Grace i Gratitude' posvetila je ženama širom sveta koje su se našle u istoj situaciji kao i ona. Osnovala je i Olivia Newton-John Cancer i Wellness Centre u Australiji.

Martina Navratilova

Jedna od najboljih teniserki sveta doktor je 2011. godine rekao da ima rak dojke. Martina (66) je bila je u šoku jer nije mogla da veruje da se razbolela uprkos svom zdravom načinu života.

- Ceo život imam kontrolu nad svojim životom i telom i onda mi se ovo dogodi - rekla je tada.

Rak je otkriven u ranom stadijumu, a posle uspješne operacije i oporavka Martina je nastavila da se bavi sportom.

Anastasija

Pevačici je rak dojke prvi put dijagnostkovan 2003. godine i to sasvim slučajno. Zbog bolova u leđima, Anastacia (46) je htela da smanji grudi zbog čega je morala na mamografiju. Srećom, rak je otkriven u ranom stadijumu, pa se uspešno oporavila. Tada je odstranila deo leve dojke i išla na hemoterapiju.

Ipak bolest vratila februara 2013. godine, ali je već u oktobru svoje obožavatelje obavestila da je bolest uspela da pobedi po drugi put. O svom iskustvu često govori i nada se da će tako pomoći drugim ženama da ne posustaju u borbi protiv raka.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/Splash hellomagazin