Osamnaest godina bez Ledi Di: Najveća ljubav nesrećne princeze

Osamnaest godina bez Ledi Di: Najveća ljubav nesrećne princeze

Autor: | 31/08/2015

0


U trenucima kada svetom kruže nove teorije zavere o načinu na koji je okončala život, duhove je pre par godina uzburkala još jedna zanimljivost o poslednjim danima Ledi Di. Ako je verovati njenim bliskim prijateljima, biografima, batleru i filmu, poslednja velika ljubav princeze od Velsa nije bio bogati plejboj Dodi al Fajed, s kojim je poginula u pariskom tunelu, već neko ko pripada sasvim običnom svetu i na koga verovatno ne biste ni obratili pažnju ako biste na ulici prošli pored njega...

Princeza Dajana prvi put je ugledala doktora Hasnata Kana u septembru 1995, kada je došla u posetu prijatelju koji se u londonskoj bolnici „Rojal Brompton“ oporavljao posle operacije srca. Tamnoputi kardiolog odmah joj je zapao za oko, a hemija među njima bila je toliko snažna da je oboma bilo jasno da je reč o ljubavi na prvi pogled. Kasnije, u beskrajnim telefonskim razgovorima, princeza se uzbuđeno hvalila prijateljicama kako je upoznala predivnog muškarca. Svakovnevno je dolazila na kliniku da ga vidi. Obožavala je njegove ruke, krupne crne oči „u koje možeš da potoneš“ i duge trepavice, i bombardovala ga neprestanim pozivima. Držala je doktorovu sliku pored uzglavlja i svake večeri čitala Kuran kako bi bolje razumela njegovu veru. Zbog njega je proučavala i uvod u anatomiju, ponekad ga čak posmatrala dok operiše, angažovala se u humanitarnim akcijama i razgovarala o otvaranju klinika za besplatno lečenje siromašne dece. Bila je, tvrde upućeni, spremna da promeni život iz temelja.

Nejvin Endrus i Naomi Vots u filmu "Dajana"

No, kao i sa princom Čarlsom i ostalim muškarcima u koje je polagala velike nade, ni sa doktorom Kanom nije pronašla sreću na duge staze. Prepreke su bile visoke, a njena očekivanja nerealna. Ova velika ljubav nesrećne princeze tema je i filma „Dajana“, sa Naomi Vots u naslovnoj ulozi. Ostvarenje je ponovo podsetilo na kratak život nikad prežaljene „kraljice srca“.

Ali za raziku od zgodnog glumca Nejvina Endrusa, poznatog iz serije „Izgubljeni“, pravi doktor Kan nije bio neko oličenje muške lepote kada je upoznao Dajanu. Imao je nekoliko kilograma viška, ali i zdravstvenih tegoba jer je neprekidno pušio. No, ljubav čini čuda, pa mu je princeza, koja se užasavala pušenja, dozvoljavala da pripali u njenoj palati.
- Znao sam da je postalo ozbiljno kada je počela da kupuje skupe pepeljare i da ih sama prazni, uklanjajući tragove njegovih poseta kako posluga ne bi posumnjala. Morao sam da smišljam razne izgovore. Odjednom bi, na primer, postajala užasno gladna, pa sam od kuvara tražio da priprema više jela, koje bih potom delio u porcije za dvoje. Osoblju sigurno nije promaklo ni to da se u frižideru, pored uobičajenih zaliha vina, pojavilo i pivo, koje nije volela - napisao je Dajanin batler Pol Barel u svojim memoarima.

U Hasnatovom malom stanu princeza je usisavala, brisala prašinu, peglala veš, sanjanjući o tome da bude obična domaćica. Ali ona je bila sve, samo ne to. Bivša supruga prestolonaslednika, majka budućeg kralja i globalna zvezda, verovala je da mora da igra po drugim pravilima, pa se veza odvijala u strogoj tajnosti. Barel je krišom dovozio doktora u njenu rezidenciju u Kensingtonu tako što je ležao na zadnjem sedištu pokriven. Dajana ga je stalno posećivala u bolnici, a jednom je čak pobegla kroz prozor u prizemlju. Kada su izlazili u javnost, nosila je braon periku i velike naočare. Posle razvoda od Čarlsa, u proleće 1997. godine, odlučila je da se uda za Hasnata. Želela je da mu rodi decu i da zajedno odu u Australiju ili njegov rodni Pakistan, gde bi bila samo gospođa Kan. Čak ga je upoznala i sa svojim sinovima. Ali stvari nisu bile tako jednostavne...

On je, naime, smatrao da je taj brak nemoguć, a i njena slava išla mu je na živce jer nije mogao na miru da uživa u pivu u lokalnom pabu. Bili su tu i problemi zbog različitih kultura i vera.

- Ona je sa Venere, a ja sam sa Marsa - požalio se svom ocu.

Takođe, dobro je znao da ni kraljica ni Čarls nikad ne bi dozvolili da Vilijam i Hari, tada tek dečaci, žive u Pakistanu. Kako se ni posle dve godine veze nije naziralo rešenje, postalo je očigledno da ona ne vodi nikuda. Kada je čuo da je Dajana molila poznatog južnoafričkog hirurga Kristijana Bernarda da Hasnatu tamo nađe posao, misleći da će u trećoj zemlji živeti kao u bajci, Kan je poludeo jer nije mogao da dozvoli da mu ona preuređuje život.

U leto 1997. poslednji put su se sreli u jednom londonskom parku. Oprostili su se uz mnogo suza i gorčine. Ipak, Dajana se nadala da će se on predomisliti, pa je rešila da ga ubaci u svoju igru – izlazila je sa drugima i dopuštala da je slikaju za novine kako bi ga provocirala. I dok su neki verovali da joj je Dodi al Fajed bio neobavezna avantura, njene prijateljice tvrdile su da ta veza ima samo jednu svrhu – da probudi ljubomoru kod njenog nesuđenog muža. Možda je u tome i uspela jer joj je doktor telefonirao u noći 31. avgusta 1997, ne znajući da je promenila broj. Dajana nikad nije saznala za taj poziv. Te večeri poginula je u tunelu D'Alma u Parizu. Dodi je, izgleda, bio samo kolateralna šteta.

Doktor Kan i dalje radi na privatnoj klinici u Eseksu, dok u Pakistanu gradi bolnicu gde će se siromašna deca besplatno lečiti. Ne zna se da li mu je Dajana još uvek u mislima, ali brak koji je sklopio početkom 2006. raspao se već sledeće godine. On i dalje mudro ćuti. Zna kako su završili neki koji su bili previše bliski sa pokojnom princezom.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver / Getty Images; Guliver / Splash News; Promo
Tagovi: princeza Dajana