Piter Selers: Devedeseti rođendan nenadmašnog Kluzoa

Piter Selers: Devedeseti rođendan nenadmašnog Kluzoa

Autor: | 10/09/2015

0

Sudeći prema više nego burnom životu, popularni britanski glumac je inspiraciju za suludog inspektora pronašao – u samom sebi. Jedina razlika je što je Piter Selers znao da bude mnogo luđi od svoje čuvene uloge. Trapavi detektiv i dežurni gnjavator Kluzo, zbog kojeg je njegov šef Drajfus nekoliko puta završio u ludnici, a pomoćnik Kejto ga napadao čak i iz frižidera, dok su se ostali trudili da se što pre izgube kad vide da im dolazi u susret, jedan je od najpopularnijih likova sedme umetnosti. Iako je Selers snimio neke od klasika kinematografije, simpatični pariski inspektor je uloga njegove karijere.

- Ako bi mi tražili da glumim sebe, stvarno ne bih znao šta da radim. Jer, ne znam ni ko sam, ni šta sam. Ispod maske nekada jesam bio ja, ali sam se odstranio hirurškim putem – poznata je izjava pokojnog glumca, iz koje se jasno vidi urođena lucidnost koja uveliko nadmašuje onu Kluzoovu.

Retko viđen komičarski talenat ostao je zauvek zabeležen u 84 filma, od kojih sedam pripada uvek zabavnom serijalu "Pink Panter" maestralnog režisera Blejka Edvardsa.

Bizarni događaji su Selersa pratili od prvog dana. Rođen je u porodici glumaca, kao Ričard Henri Selers. Da je živ, danas bi slavio 90. rođendan. Za sebe je, jednom prilikom, rekao da je bio "uglavnom preterano razmaženo derište". Iz hira je razbijao tanjire, vrištao na roditelje ili na neki drugi način zahtevao apsolutnu pažnju ukućana. Školu je napustio već u 14. godini, kako bi postao "animator". Svirao je bubnjeve i bendžo u džez grupi, a tokom Drugog svetskog rata zabavljao je vojnike na evropskim ratištima. Karijeru je počeo tako što se uredniku BBC radija lažno predstavio kao velika voditeljska zvezda. Posao je dobio, zahvaljujući talentu za oponašanje svih mogućih glasova. Kasnije su njegovi radijski likovi postali uzor članovima još jednog urnebesnog cirkusa, poznatijeg kao "Monti Pajton".

U drugom braku, sa Brit Ekland, dobio je kćerku Viktoriju

Veliki komičar i zabavljač, majstor improvizacije i sjajan imitator, koji nas i danas do suza zasmejava kao nenadmašni Kluzo, u privatnom životu bio je veliki egocentrik i agresivac, čovek teške naravi koji je neretko znao da podigne ruku na svoje žene. Bio je, kažu biografi, nemoralan, opasan, osvetoljubiv, vrlo sebičan i opsesivan perfekcionista, ali – ludo šarmantan. Verovatno se zbog ovog poslednjeg i ženio četiri puta. U drugom braku, sa Brit Ekland, dobio je kćerku Viktoriju koja je bezuspešno pokušavala da se bavi glumom, ali je zato postala vrlo uspešna holivudska narkomanka i kradljivica. Na Selersov šarm pale su i jedna Sofija Loren, Lajza Mineli, ali i britanska princeza Margaret. Poslednja supruga bila je tri decenije mlađa od njega.

Zbog "Pink Pantera" je morao drastično da smrša, pa je godinu dana bio zavistan od tableta za skidanje težine. U njegovoj filmografiji, između ostalih, nalazi se i uloga kraljice Viktorije, Fu Man Čua, kao i sjajna parodija na Bonda u "Rojal kazinu" i uloga blesavog Indusa u "Zabavi". Glumački manijak, bio je prvi koji je bio nominovan za čak tri uloge u istom filmu, u Kjubrikovom "Dr. Strejndžlavu". Veliki reditelji su u njemu uvek prepoznavali (i koristili) prirodnu ludost, pa je tako jedna komedija Vudija Alena bila zabranjena u Norveškoj zbog scene u kojoj Selers pokušava da izvrši samoubistvo tako što će se zapaliti, umotan u zastavu. Čoveku koji je bez muke zasmejavao ceo svet, što i danas čini iako ga već dugo nema, kraljica Elizabeta je svojevremeno dodelila titulu viteza.

Uprkos sjajnoj karijeri, uvek je, poput svoje najveće uloge, bio u samom centru problema i skandala. Stvoren da uveseljava svet, bio je potpuno prazan kad nikog nije glumio. Dok su na snimanjima članovi filmske ekipe umirali od smeha, zbog čega su se brojne scene ponavljale u nedogled, domom Selersovih tekle su reke suza. Ali, ne zbog gegova, već zbog njegove agresivne prirode. Posle litara alkohola i bezbroj zavijenih džointa, usledile su depresije i zdravstveni problemi. Selers je tvrdio da je video raj tokom kliničke smrti, koju je doživeo posle srčanog udara. Njegova stvarna smrt, leta 1980, rezultirala je poslednjim nastavkom "Pink Pantera", za koji je iskorišten ranije snimljen materijal. I, na kraju, kao i na početku, sve je bilo samo velika šala – na Piterov zahtev, na njegovoj sahrani svirala je pesma koju je mrzeo iz dna duše. Sinu je rekao da je kompozicija "U dobrom raspoloženju" bila "savršeno neprikladna" za tu priliku, i da upravo zbog toga i treba da se svira.

 

 

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver/Getty Images
Tagovi: